commons.wikimedia/SV
Migranti na slovenačkoj granici

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar predložio je danas u Ljubljani svom austrijskom kolegi Volfgangu Pešhornu osnivanje mešovitih policijskih patrola na granici i ponovio da Slovenija dobro štiti spoljnu granicu Šengenskog područja prema Hrvatskoj.

Slovenija smatra da bi zajednićke patrole, kakve su pre dva meseca uspostavljene na granici sa Italijom, mogle motivisati Austriju da odustane od pojačanih graničnih kontrola na granici sa Slovenijom. Te kontrole su uvedene u vreme velike migracijske krize 2015. godine i stalno se produžavaju, a to smeta Sloveniji, prenosi Hina.

– Slovenija dobro kontroliše spoljnu granicu Šengena prema Hrvatskoj, a austrijska pojačana kontrola međusobne granice utiče negativno na stanovništvo obe države, nanosi ekonomsku štetu i višekilometarske zastoje u saobraćaju – kazao je Poklukar posle sastanka sa Pešhornom.

Rekao je da zato Slovenija Austriji predlaže ukidanje pojačanih kontrola i uspostavljanje zajedničkih mešovitih policijskih patrola koje bi još bolje regulisale migracijski tok.

Austrijski zvaničnik je rekao da će austrijska vlada o nadzoru svojih granica ponovo odlučivati do sredine idućeg meseca. Prema njegovim rečima, predlog o mešovitim patrolama je dobar i biće razmotren, ali treba videti da li bi ta mera u potpunosti zaustavila ilegalni migracijski priliv prema Austriji.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime