commons.wikimedia

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je da Slovenija od ponoći Hrvatsku spušta sa “zelene” na “žutu listu” epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola pri ulasku u Sloveniju.

Kako je rekao, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenačkih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenačkim službenim telima prilikom povratka u Sloveniju.

– Svaki prelaz neke države sa “zelene” na “žutu” listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje – rekao je Hojs, dodavši da je Hrvatska već prešla kriterijum od 10 novih zaraza na 100.000 stanovnika dnevno u razdoblju 14 dana.

Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa “žute” liste u pravilu treba sa imaju Covid-19 negativan rezultat testa, i to ne stariji od 36 sati. Putnici koji stižu iz zemalja sa “crvene liste” obavezan je karantin.

Režim je pooštren prvenstveno zato što su neki državljani Slovenije pre prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, BiH, na Kosovu ili nekoj drugoj državi sa “crvene liste” epidemiološki vrlo rizičnih država, a to nisu prijavljivali kako bi izbegli oabvezujući 14-dnevni karantin i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gde je poslednje nedelje dnevno beležen dvocifreni broj infekcija.

Posledica toga biće izmenjen režim za nosioce slovenačkih dokumenata koji od ponoći između petka i subote, ako ih to zatraži granična policija, kada iz Hrvatske dolaze na slovenačku granicu, na graničnom prelazu dokumentima ili računima moraju dokazati da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama.

Za one koji su boravili u državama s “crvene liste” biće otvorena samo četiri granična prelaza, gde će im se izdavati rešenja o obaveznom dvonedeljnom karantinu koja odmah stupaju na snagu.

– Kazna za kršenje propisa o karantinu je 400 do 600 evra, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe, za takve ljude postoji i krivična – upozorio je Hojs.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here