Slovenija pravi novi nuklearni reaktor

0

Pahor, koji je juče posetio "Krško" kako bi razmotro zastoj u planovima za izgradnju elektrana na Savi, izjavio je da AEK isporučuje 24 odsto električne struje koja se potroši u Sloveniji, ali je ukazao da će se potrošnja tog energenta uvećati, zbog čega je neophodno razmisliti o tome kako obezbediti dodatne isporuke, prenela je agencija STA.

On je objasnio da vlada priprema energetski program koji će uključiti predlog za izgradnju drugog nuklearnog reaktora u AEK. Taj plan će ove jeseni razmotriti slovenački parlament i ukoliko dobije podršku može kasnije biti iznet na referendum.

Pahor je rekao da ne može zamisliti dovoljnu i sigurnu isporuku struje u Sloveniji u budućnosti bez drugog nuklearnog reaktora i ukazao da taj projekat nije samo neophodan, već bi mogao biti i ekonomski efikasan.

Slovenačka vlada želi, prema rečima Pahora, da realizuje taj projekat u dijalogu sa lokalnom zajednicom i susednim zemljama.

On je takođe rekao da se dogovorio sa zvaničnicima u regionu da treba nastaviti s projektom izgradnje hidrocentrala na Savi u skladu s planovima.

Dogovoreno je, kako je rekao, da plan za hidrocentralnu "Brežice" bude usvojen do decembra, ili možda do januara ukoliko iskrsnu komplikacije sa Hrvatskom.

Najveći tekući energetski projekat u Sloveniji uključuje izgradnju pet novih hidroelektrana – "Boštanj", "Blanca", "Brežice", "Krško" i "Mokrice" – koje će više nego udvostručiti proizvodnju struje na reci Savi.

Te nove hidroelektrane koje bi, prema planu, trebalo da budu završne do 2018. godine, učestvovaće sa 21 odsto u proizvodnji struje u Sloveniji iz hidrocentrala.
Planirano je da nove hidroelektrane pokrivaju šest odsto ukupne potrošnje struje u Sloveniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here