Tanjug/AP

Slovenija je nakon ponovnog uvođenja kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom od subote onemogućila ulazak u Sloveniju za 20 osoba, rekli su danas ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar i direktor policije Senad Jušić prilikom posete graničnom prelazu Obrežje.

Poklukar očekuje da će nadzor morati da se produži.

On je rekao da policija na granici provodi selektivnu kontrolu, “ali njihov rad je efikasan”. Dodao je da su otkrili krijumčara na graničnom prelazu na području Policijske uprave Novo mesto.

– Ljudi koji žive s obe strane granice ne osećaju veće posledice kontrole – dodao je.

Ministar je nagovestio da će mera, koja je uvedena u subotu na deset dana, morati da se produži zbog terorističkih pretnji.

– Sukob na Bliskom istoku je nepredvidiv, ne znamo kako će se razvijati. I zbog toga smo još oprezniji. Verujem da su te mere ispravne, a pre svega proporcionalne – istakao je.

U narednim danima očekuje intenzivnu međunarodnu saradnju na tom polju.

Početkom novembra odlazi u Trst, gde će se sastati sa italijanskim i hrvatskim kolegama, a takođe početkom novembra primiće ministra bezbednosti BiH sa kojim će razgovarati o mogućnostima misije Evropske granične i obalne straže (Frontex) u BiH.

– To su aktivnosti koje sprovodimo kako za bezbednost Slovenije, tako i za bezbednost zemalja Zapadnog Balkana i naravno EU – istakao je Poklukar.

On je rekao da se prema poslednjim podacima, smanjio broj ilegalnih prelazaka granice, što je rezultat dobrog rada i saradnje slovenačke i hrvatske policije, kao i prelaska u jesen i zimu, kad se trend uobičajeno smiruje.

Prema njegovim rečima, ilegalnih prelazaka ima na svim granicama i ako se više kontrolšu granični prelazi, biće više prelazaka na zelenoj granici “jer krijumčari uvek pronađu put”. “Policija će tu biti još aktivnija, naravno u saradnji sa drugim policijama”, najavio je.

Jušić je pojasnio da je glavni fokus slovenačke policije na granici sa Hrvatskom i Mađarskom prevencija terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala, uz obezbeđivanje protočnosti saobraćaja i olakšavanje života ljudima u pograničnom području.

Kako je naveo, od subote je slovenačka policija zabranila ulazak u Sloveniju za 20 osoba.

– Reč je o državljanima trećih zemalja koji nisu ispunili uslove – dodao je.

Slovenija je u subotu uvela nadzor granice sa Hrvatskom i Mađarskom zbog povećanih terorističkih rizika, koji će trajati do 30. oktobra, nakon čega ga vlada može produžiti. Iz istog razloga Italija je u subotu uvela kontrolu na granici sa Slovenijom i Austrijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here