commons.wikimedia

Slovenačka vlada donela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz Covid-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

„Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz kojeg sledi da je rizik za širenje zaraze Covid-19 u obe države sličan i da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dve države, niti potrebe za sprovođenjem karantina ili samoizolacije prilikom prelaska granice“, navela je slovenačka vlada u saopštenju za javnost.

Nakon što je krajem prošle nedelje proglasila kraj epidemije bolesti Covid-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica EU i zajedničkog Evropskog privrednog područja, ali uz prethodnu procenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija posle olakšavanja režima na granici s Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora i sa drugim susednim državama.

Slovenački ministar za privredu Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka juna, a u ponedeljak je o tome razgovarao sa mađarskim ministrom za spoljne poslove Peterom Sijartom.

Prema rečima slovenačkog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prelaza granice i osiguraju svi uslovi da ne dođe do ugrožavanja zdravlja, odnosno mogućnosti širenja koronavirusa.

Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i sa Austrijom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime