“Sloveniji je mesto u EU, a ne na Balkanu“

0

Slovenci izrazili nezadovoljstvo zato što Slovenija nije sedela na slovesnoj, već na balkanskoj strani stola
 

U pismu koje su uputili mandataru za sastav nove slovenačke vlade Miru Ceraru, potpisnici objašnjavaju da su učesnici berlinske konferencije bili podeljeni na domaćine – Austriju, Evropsku komisiju, Francusku i Nemačku i na goste – Albaniju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju, prenose mediji.

 

Prema njihovom mišljenju, uprkos tome što je Slovenija članica EU kojom je 2008. i predsedavala, glavna poruka berlinskog skupa jeste da je EU svrstava među zemlje "kojima je potrebna pomoć i koje treba disciplinovati, ili na kraju krajeva uvrstiti u nekakvu novu balkansku ili čak jugoslovensku zajednicu".

 

"Najpotresnije je što se to desilo Sloveniji nakon što se – zajedno sa nekim drugim susednim i bliskim državama – dve decenije uspešno udaljavala od jugoslovenskog modela", piše pored ostalog u pismu u kojem se podseća i na nedavnu inicijativu ministra spoljnih poslova Karela Erjaveca da je Slovenija spremna da posreduje između Rusije i EU.

 

Ta inicijativa je, prema mišljenju potpisnika, dokaz da oni koji vode i koji će možda i u buduće voditi slovenačku spoljnu politiku ne znaju o čemu se u njoj radi.

Prema mišljenju potpisnika iduća konferencija o Zapadnom Balkanu morala bi da bude održana u Ljubljani, a Slovenija da sedi na evropskoj strani stola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here