Vesti
ZAJEDNIŠTVO: Domaćini i gosti u Vatensu

Aleksandar Matić iz Beča i Vladimir Vlajić iz Inzbruka, članovi UO Saveza Srba u Austriji, posetili su srpsku zajednicu u austrijskoj pokrajini Tirol i sa predstavnicima zajednice razgovarali u Inzbruku i Vatensu.

Oni su najpre prisustvovali liturgiji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku koja je 2019. godine dobijena na poklon od rimokatoličkog monaškog reda Redemptorista. Iste godine crkva je osveštana kada je i prvi put održana liturgija po pravoslavnom obredu. Važi za jednu od znamenitih crkava u Inzbruku i nalazi se u samom centru grada na samo par metara od Trijumfalne kapije.

Posle toga su Matić i Vlajić u Vatensu imali sastanak sa predstavnicima Zajednice Srba Tirola. Skup je održan prostorijama KUD 25. Maj.

Učestvovali su predsednik Zajednice Srba u Tirolu Oliver Ranisavljević i predstavnici udruženja članova Zajednice, KUD 25. maj, KSK “Petar Kočić” iz Figena, KUD Ostrog i KUD Đurđevdan iz Inzbruka, KUD Polet iz Vergla, kao i parosi srpskih pravoslavnih crkvenih opština u Inzbruku i Kufštajnu, prota Slobodan Radojčić i otac Mihail Gavrilović, kao i predstavnici SPOJI i Asocijacija srpskih studenata u Austriji – ogranak za Tirol.

Matić i Vlajić su predstavili šta je do sada urađeno, šta je u pripemi, kao i planove nove uprave koja je izabrana u maju 2023. Zatim se razvila zdrava i plodotvorna diskusija svih prisutnih uz obećanje da će svi zajedno, složno i saborno raditi na unapređenju zajednica i saveza kao i na položaju srpskog naroda u Austriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here