Složno stopama Svetog Save

0

 

Ranije tokom jutra, đaci su prisustvovali i obredu osvećenja slavskog kolača, kad ih je lokalni paroh Borivoje Petrović pozdravio i upoznao sa značajem slave koju njihova škola obeležava.

Prisutni roditelji i gosti dočekali su najmlađe slavljenike burnim aplauzima, dok su đaci sa nastavnicima ulazili u ispunjenu salu crkve Sveti Đorđe u Sent Albansu.
Za decu srpske škole, svečanost u crkvenoj sali bila je još jedna prilika da pokažu šta su tokom godine naučili u školi. U programu koji su vodili Biserka Lakić i Milan Grmuša, a ujedno bili i domaćini slave, izvedena je recitacija "Fatalno glupa glava" sa Nikolom Josipovićem i Kristinom Matić.

 

Zahvalnost medijima

Za dugogodišnje praćenje aktivnosti srpske škole, velika zahvalnost upućena je i "Vestima", kao i drugim štampanim i elektronskim medijima u Melburnu.

Razred učiteljice Bojke Kovačević recitovao je pesmu "Bolesnik na tri sprata", a u nastavku programa izveden je veći deo dečjih pesama, skečeva, predstavljeni su muzički talenti iz naše zajednice, među kojima je bila i Teodora Birtašević, a program je završen nastupom najmlađe folklorne grupe "Morava".

– Trudimo se da idemo stopama zaštitnika naše slave Svetog Arsenija Sremca i Svetog Save, čuvajući identitet, kulturu i veru kroz učenje jezika pohađanjem nastave i izučavanjem naše bogate istorije – rekla je Biserka Lakić.

Miloš Grmuša je podsetio da njihova škola u Sent Albansu ima najdužu tradiciju u Viktoriji, zbog čega je delila iskušanja i izazove kroz koje je prolazila zajednica.

 

Nastup školskog hora

I ove godine zapažen nastup imao je školski hor pod upravom profesora muzike Nataše Ančić, koji je izveo pesme "Najbolja mama na svetu", "Kad si srećan" i "Rekao sam brezi i topoli".

– Zahvaljujući profesionalnom i požrtvovanom radu nastavnog osoblja, roditelja, medija, kulturnih i sportnih organizacija, uspela je da se održi, razvija i napreduje iz godine u godine. Ova zajednička saradnja je samo još jedan dokaz da složni i ujedinjeni možemo postići mnogo i ostaviti budućim generacijama nasleđe na koje će biti ponosni – rekao je Grmuša.

Nastava srpskog jezika u dopunskim školama u Melburnu privodi se kraju, pa će đacima uskoro biti podeljene ocene pre nego što krenu na zasluženi odmor.
Domaćini školske slave za narednu godinu su Nikola Plakalović i Nina Vasiljević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here