Složno za žrtve poplava!

0

 

U utorak uveče u prostorijama srpske pravoslavne crkve Svete trojice, u melburnskom Bransviku, održan je sastanak povodom nezapamćenih poplava na kome su pored predstavnika svih crkvenih opština iz Melburna i Džilonga prisustvovali i predstavnici više klubova, kao i zabrinuti pojedinci. Bili su prisutni i članovi ruske zajednice u Melburnu, koji su takođe najavili pokretanje akcija za pomoć Srbiji.
 

Moleban u Kizborou

Novčana pomoć prikupljaće se u svim crkvenim opštinama u Melburnu, a planirano je održavanje i više humanitarnih večeri. U četvrtak 28. maja od 19 časova u crkvi Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou biće održan moleban za žrtve poplava u Srbiji i regionu.

Veliki broj prisutnih svedočio je o ozbiljnosti problema u otadžbini, koji su tokom sastanka iznosili više različitih predloga o načinu upućivanja pomoći i koordinaciji već započetih akcija.

Izabran je koordinacioni odbor za Melburn koji čine predstavnici srpske crkve, omladinske organizacije "SODŽA" i nekoliko srpskih organizacija. U odboru se nalaze sveštenici Čedomir Videkanić, Borislav Petrović i Vladislav Šipovac, zatim Nada Martinović, Sreten Mitrović, Slobodan Benđo i Branko Panić.

Zadatak formiranog odbora biće da koordiniše humanitarne akcije, i prikupljanje pomoći, koja bi se slala posredstvom fonda "Čovekoljublje" pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Članovi srpske zajednice su pozvani da za sada prikupljaju isključivo novčanu pomoć, s obzirom da ne postoji nestašica potrebne robe u ugroženim područjima (hrana, voda, garderoba).

– Slanjem novca i kupovinom robe u Srbiji, odnosno Republici Srpskoj znatno ćemo ubrzati nabavku najneophodnijeg – poručilo je više prisutnih na sastanku.

Čulo se više primera koliko srpski iseljenici u Melburnu brinu o ugroženim zemljacima, pa su odmah započeli s prikupljanjem pomoći. "Radio Obilić" iz Džilonga, tokom jednog sata u ponedeljak, sakupio je više od 16.000 dolara.

 

Posredstvom društvenih mreža organizovano je više humanitarnih akcija, jednu vodi Dalibor Šaula, koji je do utorka sakupio više od 10.000 dolara. Srpske omladinske organizacije najavile su više događaja na kojima će se prikupljati pomoć, a koja će se uplatiti u fond Novaka Đokovića.

Bilo je i drugih predloga o slanju humanitarne pomoći, pa je ostavljena mogućnost da se to uradi u saradnji sa diplomatskim predstavništvima Srbije u Australiji, koji su otvorili namenski račun pri Komonvelt banci, te uplatom na namenski devizni račun Vlade Republike Srpske, pri Uni Credi Bank u Banjaluci.

 

Podrška medija

Dnevne novine "Ejdž" objavile su informaciju da je Ambasada Srbije u Kanberi otvorila specijalni žiro-račun kojim može da se pomogne ugroženom stanovništvu Srbije. Australijski mediji sve opširnije izveštavaju o najvećoj prirodnoj katastrofi koja je pogodila područje Balkana u poslednjih 120 i više godina.

SBS je na svom portalu preneo informaciju o humanitarnom gestu Novaka Đokovića, koji je za žrtve poplava donirao pola miliona dolara, kao i instrukcije kako pomoć iz Australije može da se pošalje, i uplatom na žiro-račun Ambasade Srbije, ili odnošenjem u bilo koju srpsku pravoslavnu crkvu.

 

Humanitarne akcije

Društvo Banijaca organizuje dobrotvorno akciju ove subote u prostorijama kluba "Nikola Tesla", koji će biti otvoren od 10 do 18 časova, dok penzionersko društvo pri crkvi Sveti Nikola u Džilongu u nedelju organizuje humanitarni ručak. Klub "Vojvodina" održaće humanitarno veče 7. juna. I drugi klubovi su najavili slične akcije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here