EPA/Mohammed Badra
Rafael Nadal

Francuski doktor Adrijan Ro, koji se bavi lečenjem fudbalera u tamošnjoj Ligi 1, kritikovao je Rafaela Nadala zbog odluke Španca da igra, na kraju i osvoji, Rolan Garos pod anestezijom stopala. Kaže da je to sa etičkog gledišta prilično upitno.

Iako Francuz ne vidi ništa pogrešno u legalnom i pravnom smislu, ne misli da je etički da Bik sa Majorke uzima anesteziju pred mečeve kako bi ubio bol koju oseća u nozi. Nadal je posle osvajanja Rolan Garosa rekao da je uzimao lekove kako bi bio u poziciji da se takmiči.

– Sa legalne tačke gledišta, Nadal se ne dopinguje. Nije varao ni na koji načn, ne postoje pravila koja sprečavaju primanje injekcija anestezije u tenisu – rekao je Ro.

A, onda je nastavio analizu… Sve zato što misli da su injekcije pomogle Nadalu da se oseća bolje fizički, ali i psihički.

– Ali, po mom mišljenju, to stvara realan problem. Definicija dopinga je da je to spoljna supstanca koja će vam pomoći da imate bolje performanse, fizičke i mentalne. Zato uspavamo nerv, uspavamo bolnu regiju. Normalna osoba bi verovatno jedva hodala. To mu je sve pomoglo da bude na svom nivou. Bol obično smanjuje performanse, a injekcija mu pomaže da bude efikasniji, tako da imamo resurs koji mu pomaže u performansama kao sportisti. Sa etičkog polja gledišta, sve je to visoko upitno – konstatovao je Ro.

Inače, čak je i direktor Svetske antidoping agencije, Olivije Nigli, komentarisao ovaj slučaj i odbacio sve optužbe na račun Španca.

– Ako se neki proizvod nalazi na spisku zabranjenih proizvoda, to znači da utiče na performanse, da je loš za zdravlje i da je u suprotnosti sa sportskom etikom. Injekcije anestetika nisu zabranjene i to nije naš previd. Postavilo se pitanje, raspravljalo se o tome, nema ih na spisku jer ne poboljšavaju performanse i u osnovi nisu loše – tvrdi Nigli.

4 COMMENTS

  1. Nije samo da nije imo bol sta kazete sto je trcao kao manit to bez dodatnog dopinga ne ide znamo ko ovo sve financira i ko je sve umjesan u ovo ko uzima debele pare i zasto. ovo je organizovana mafija nemojtee palamuditi svjesku javnost i jos gurati narodu prste u oci sa ovim lazima

  2. Ovde imamo jedan dobar kontrast. U španskim novinama imate situaciju da Nadala opisuju kao ratnika koji je osvojio jak turnir sa bolovima. I realno, to bi i kod nas bilo tako jer i mi Srbi smo povodljivi za takve tekstove. (Da se vratim na početak) Mali broj zemalja poput naše su dovodile u pitanje te Nadalove supstance čisto jer nam je stalo na Novak u statistici bude najbolji. A 95% ostatka sveta umereno hvali Španca i naravno navijaju protiv Đokovića u toj trci za najboljeg svih vremena.

  3. Ovde je sve jasno…da je Novak koristio anesteziju protiv bolova i igrao i uzeo trofej,to bi bila doping priča i otimanje trofeja….ovako Nadal je koristio i sve je ok!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here