pixabay.com
Ilustracija

Stotine uginulih vrabaca koji su danas pronađeni u Podgorici nisu stradali od posledica zračenja 5G mreže, jer se prve instalacije te tehnologije u Crnoj Gori očekuju do kraja 2022. godine, saopštio je danas crnogorski Digitalni forenzički centar.

Centar je tako reagovao na komentare na portalima i društvenim mrežama u kojima se aludira da je 5G mreža kriva za smrt ptica, prenosi RTCG.

„Na portalima se mogu pročitati komentari da su nadležni tokom večeri iskoristili nevreme da krijući postave 5G predajnike, i da se jutros već vide posledice, kao i da je narod tražio tu tehnologiju koja se nigde lakše neće instalirati nego u Crnoj Gori, jer niko ne zna šta je to , naveo je Centar.

Dodali su da je prema nalazu ornitologa Darka Saveljića do smrti ptica došlo zbog naglog pada temperature.

„Pošto su mladim vrapcima ovo prve padavine nakon izlaska iz gnezda, oni nisu očeličeni na ovakvu kišu sa padom temperature od više od 20 stepeni. Jak vetar imao je smrtonosni faktor rashlađivanja. Kiša je padala horizontalno. Sve to je uzrokovalo smrt na stotine njih“, rekao je Saveljić.

Podsetimo, nakon sinoćnjeg snažnog nevremena stanovnici podgoričkog kvarta Blok 5 jutros su zatekli zastrašujući prizor. Na ulici se nalazio veliki broj uginulih vrabaca.

Uginule ptice nalaze se na trotoarima, zelenim površinama, na potezu od Bazara do Doma zdravlja u tom naselju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here