pixabay.com

Austrijska vlada odlučila je da oporezuje takozvanu “slučajnu” dobit kompanija do 40 odsto, što će pre svega pogoditi energetske koncerne.

Ovim porezom vlada želi da generiše dve do četiri milijarde evra, sredstva koja će koristiti za podršku domaćinstvima i preduzećima u energetskoj krizi, najavili su austrijski vicekancelar Verner Kogler i ministar finansija Magnus Bruner.

Oni su ukazali da će deo dobiti naftnih i gasnih kompanija biti oporezovan novim porezom, dok će država kod proizvođača struje to činiti kroz ograničenje cene.

Kao osnovu kod naftnih i gasnih kompanija uzeće se prosečna dobit u poslednje četiri godine – od 2018.do 2021, a ako je aktuelna dobit za 20 odsto iznad tog proseka, taj deo će biti oporezovan sa 40 odsto.

Pošto i za čitavu dobit kompanija mora da plati “normalan” porez na dobit, to znači da će taj deo iznad proseka biti oporezovan sa ukupno 65 odsto.

Međutim, ako firme mogu da dokažu da investiraju u obnovljive izvore energije, porez se smanjuje sa 40 na 33 odsto.

Vlada će svoj predlog odmah proslediti parlamentu na razmatranje, a kako su najavili Kogler i Bruner, ta mera je ograničena do kraja iduće godine i biće u vezi fosilnih energenata naplaćivana retroaktivno od 1. jula ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here