Z. Mirković
Redovno zasedanje saveta: Vladika Andrej

Eparhijski savet Eparhije austrijsko-švajcarske poručio je vernicima povodom učestalih pitanja i nedoumica u vezi sa aktuelnom vakcinacijom da je to isključivo medicinskopitanje, a ne versko i da u tom smislu slede uputstva zdravstvene struke i vlasti država u kojima žive.

– U istoriji medicine vakcinacija je jedna od najefikasnijih intervencija javnog zdravlja. Značajan pad tereta zaraznih bolesti primećen tokom prošlog veka je velikim delom upravo posledica vakcina – ističe se u saopštenju Eparhije, posle redovnog godišnjeg zasedanja, pod predsedništvom episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja i dodaje:

– Eparhijski savet stoga apeluje na sve vernike da na proces vakcinacije gledaju isključivo kao na medicinsko pitanje, držeći pritom budno oko na sve relevantne novosti u vezi sa proizvodnjom vakcina i procesom vakcinacije.

Tim povodom upućen je i apel vernicima da po tom pitanju slede uputstva medicinske struke i građanskih vlasti država u kojima žive i podvlače da proces vakcinacije ne može biti shvaćen kao versko pitanje.

Članovi Eparhijskog saveta, dodaje se, upućuju molitve za upokojenje duša preminulih žrtava pandemije virusa COVID-19 kao i za ozdravljenje obolelih.

Odaju i priznanje vernom narodu, što se u velikom broju odazvao apelu za strogo pridržavanje mera koje su propisale građanske vlasti u Austriji i Švajcarskoj.

Parohije SPC za primer

Članovi Eparhijskog saveta su naveli i da su parohije Srpske pravoslavne crkve uglavnom služile za primer u lokalnim zajednicama.

– Takođe, sveštenstvu se izražava zahvalnost za uloženi napor da se misija crkve ojača u ova nestabilna vremena – dodaje se u saopštenju Eparhije austrijsko-švajcarske.