Služba posle četiri godine

0

Dušan Kolundžić, predsednik Crkveno-školske opštine "Sveti Đorđe" i Aco Pantelič, član Nadzornog odbora, istakli su da je ovo privremeno rešewe postignuto dok se obe strane ne slože oko konačnog rešewa i uz uslov da se povuče tužba protiv vladike kanadskog Georgija, kao i da se ukine zabrana njegovog ulaska na crkveno imanje na Montrose Rd.

VELIKI DAN: Mitropoliti Hristifor i vladika Mitrofan i mitropolit Hristofor

 

Brojni vernici i parohijani su radosno i uzbuđeno došli u crkvu koja je bila bez sveštenika i bogoslužewa skoro četiri godine, od kulminacije sukoba CŠO "Sveti Đorđe" i vladike Georgija (o čemu su "Vesti" u nekoliko navrata pisale). Svetu arhijerejsku liturgiju služili su predsednik Episkopskog saveta SPC za Severnu i Južnu Ameriku, mitropolit srednjezapadnoamerički Hristofor, vladika istočnoamerički Mitrofan, sveštenici Dejan Obradović, Steva Stoisavljević, Dobrica Obradović i đakon Dragoslav Kosić.
 

– Okupljeni smo se danas u ovom svetom hramu da svi zajedno svetu liturgiju služimo u nadi da će učewe svete SPC još dublje da se ukoreni u dušama i srcima vernika koji žive na ovim prostorima – kazao je mitropolit srednjezapadnoamerički Hristofor, obraćajući se vernicima.

 

VERNICI ISPUNILI CRKVU: Služba u hramu Svetog Georgija

– Nije ovo, braćo i sestre, prvi put da izbijaju nesuglasice zbog nesporazuma među ljudima ili što neki misle da će bolje znati da objasne šta je to crkva i koje je njeno učewe. Iz istorije znamo za mnoge sukobe, a posebno naš narod to dobro zna. Nije nam, međutim, namera da ovde držimo istorijske i političke govore, nego da vas podsetimo na važne stvari za vas vernike koji ispovedate veru pravoslavnu. Svi mi verujemo u sabornu, apostolsku crkvu, a naša pravoslavna crkva jedina je sačuvala svoje jedinstvo i sabornost poslednjih vekova. Danas, iako je Gospod osnovao jednu crkvu i znao kako da postavi svoje apostole, postoji više od 850 sektaških grupa. Svi misle da bolje od drugih znaju šta je crkva. Nije ovaj sukob na Nijagari nešto jedinstveno u crkvenom životu, ali i za njega ima lek: glas svoje crkve treba da se sluša. Zar nama treba da se Srbi, podelama, priključe onima od 850 do 900 grupa i sekti danas?

 

– Prve reči koje ste čuli kad ste ušli danas u crkvu su bile: "Blagosloveno crastvo" – rekao je takodje mitropolit Hristofor obraćajući se prisutnima. – Pitam vas: koje to carstvo? Američko, kanadsko, evropsko? Ne, nego carstvo oca i sina i duha svetoga crkve Hristove u kojoj ste se krstili. Hristovo carstvo je iznad svakog zemaljskog carstva. Vi pitate da li treba slušati vlast? Da, naravno, ali do granice. Treba li danak plaćati caru? Carevo podajte caru, a bogu božije… Budite poslušni građani vlastima, ali ono što pripada Bogu, pripada Bogu, a njegova je i crkva božija. Srce vaše, qubav, pokajanje, dušu, slogu – to podajte Bogu i neće biti nesloge i mržwe među vama… Slušajte volju božiju, pa nemojte ni ovde u Nijagari, ni bilo gde u Kanadi da krenete putem cepanja. Caru carevo, a Bogu božije, tako postupite i sve će biti kako treba – naglasio je mitropolit Hristofor.

Podrška gradonačelnika
 

Vernici su na kraju službe primili čin svetog pričešća. Takođe, održan je i pomen za sve one parohijane koje su se upokojili za vreme dok u crkvi nije bilo bogoslužewa. Na svečanom ručku, na koji su bili pozvani svi prisutni u crkvi, njih više od 280, ugošćeni su visoki crkveni gosti, kao i gradonačelnik Nijagare Ted Salsi sa suprugom.
Salsi je je istakao da mu je drago što su rešewa za probleme u crkvenom životu među Srbima na Nijagari na pomolu i podsetio na značajnu ulogu srpske zajednice u životu ovog turističkog mesta.

 

Prisutnima se obratio i vladika istočnoamerički Mitrofan:

 

– Danas je veliki dan. Vaspostavili smo bogoslužewe u hramu Svetog velikomučenika Georgija, jer bez bogoslužewa crkva, pa da je i u zlato okovana, nema smisla, kao što smisla nema ni bez naroda. Želim svima nama i našem bratu vladici (kanadskom) Georgiju da se složimo i obožimo. Jedna je SPC, a ne zaboravimo da smo deca svetog Save. Ne dozvolite da vas bilo ko cepa po bilo kojoj osnovi… Trudićemo se da se izmirimo, da prestane mržnja, da se počne razgovarati, posebno zato što nam dolazi dan radosti, Božić.
 

Sada je, kažu u CŠO "Sveti Đorđe", na vladici Mitrofanu da odredi sveštenika za ovu crkvu, privremenog dok se ne dođe do konačnog rešewa, ali se nadaju i očekuju da se crkveni život i bogoslužewa nastave bez ikakvog prekida.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here