RTS Sajt - Zvanični kanal
LJiljana Smajlović

Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović kaže da kao građanin Srbije ne može da se ne zapita šta je to što SAD traže zauzvrat ako daju podršku za ukidanje taksi.

Ljiljana Smajlović je, gostujući na RTS-u, rekla da ju je iznenadio sastanak predsednika Vučića sa Majkom Pompeom jer je, kaže, retkost da naši predsednici ili ministri imaju sastanak sa tako visokim američkim zvaničnicima.

Ovako isplaniran sastanak, navodi, pokazuje nameru da Pompeo kaže “evo, sa srpskim predsednikom imam dobre odnose, stalo nam je od ovog procesa”.

– To je za nas raritet. Za Prištinu nije ništa novo. Tači se dva puta za poslednjih nekoliko meseci video sa Pompeom. U odnosu prema Srbiji, ovo je novost. Nešto se tamo promenilo, pouzdano znamo da je prvi put administracija pitala Prištinu ‘na šta ste spremni, šta ćete dati Srbima’ – ukazuje Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, sastanak takođe pokazuje nameru administracije da od kosovskog problema naprave poen za sebe do predsedničkih izbora naredne godine.

Napominje da je Majk Pomepeo Trampov čovek od poverenja i jedan od onih koji najbolje anticipira američkog predsednika i njegove tvitove.

Smajlovićeva je ukazala na “zanimljiv momenat”, odnosno saopštenje Kvinte u kojima pozivaju Prištinu da ukine takse, a Beograd da prestane sa aktivnostima na povlačenju nezavisnosti Kosova.

– Kvinta se javila posle dužeg vremena, a to Amerikanci rade kad hoće da kažu ‘ovo ne radimo sami’. Mi ne znamo da li je o tome bilo govora, da li je eksplicitno rečeno Vučiću, ali meni smeta. To nije u istom rangu, mi se nismo obavezali da to nećemo raditi. Mislim da se te stvari (takse i povlačenje priznanja) ne mogu povezivati na taj način. Hteli su da kažu da ne ponižavaju svog mezimca u regionu, Prištinu – objašnjava Smajlovićeva.

Kaže da je i ona jedan od građana Srbije koji oseća zebnju oko američke podrške Srbiji.

– Ova intonacija je drugačija sad. Ako živite u Srbiji, morate se zapitati šta oni očekuju zauzvrat ako dobijemo podršku – ukazuje Smajlovićeva.

2 COMMENTS

  1. “…što SAD traže…” Највероватније траже да се казни сав Титов олош који је дозволио Шиптарима да се масовно селе из Албаније у Србију. Радикални Ислам долази са Балкана и за то су криви слепи и глуви Срби. “Ја сам Србин мајко петокрака пита што сам био магарац партизана Тита…”
    https://www.youtube.com/watch?v=Fb3_GN1-PBA

  2. Pa tražiće priznanje Kosova od strane Srbije.Oni od svog programa ne odustaju.Njihove vlade ne menjaju spoljnu pa ni unutrašnju politiku i ne počinju iz početka kao mi nedozreli.Kod njih je sve isplanirano,zacrtano za narednih sto godina(možda preterujem)a mi mi se okrećemo kako vetar duva.Žalosno,ali je tako.Mi nemamo svoju nezavisnu spoljnu politiku niti je možemo imati jer nemamo snagu velikih sila.Na žalost-aMerika u svom novom političkom opredeljenju vidi Kosovo kao nezavisnu državu i tako biti mora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here