EPA//Valdrin Xhemaj
SVAKODNEVNO MALTRETIRANJE SRBA: Pripadnici tzv. kosovske policije

U centru Leposavića su u noćnim satima privedena dva maloletnika, uz upotrebu sile i suzavca. Tim povodom se oglasio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakavši da je to iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom još jedna potvrda da operacije Prištine na severu KiM nemaju za cilj uspostavljanje reda i mira ili vladavine zakona, već je cilj samo jedan – teror bez uzdržavanja i granica da bi Srbe primorali da napuste ognjišta.

Suzavac i duge cevi

– Ničim izazvano nasilje specijalne policije nad srpskom omladinom je zastrašujući simptom ideološke ostrašćenosti i šovinističke prirode režima u Prištini, i ilustracija suštine Kurtijeve politike mržnje i nasilja.

Ovaj, kako je rekao, strašni događaj u Leposaviću nije incident, već predominantna politika, i nije prekomerna upotreba sile, već svakodnevna matrica policijskog postupanja na severu KiM.

– Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Kurtijeva poruka mira i demokratije, ili je tako očigledno čitaju oni koji za ovakvo postupanje Prištinu žele da nagrade članstvom u međunarodnim organizacijama, kazao je on, a saopštila je Kancelarija za KiM.

Beograd, kako ističe Petković, još jednom najozbiljnije i sa zabrinutošću apeluje na odgovorne u međunarodnoj zajednici da spreče Kurtija u kampanji mržnje i nasilja protiv srpskog naroda na KiM, jer bez toga su stabilnost i mir u regionu na ivici provalije.

Srpska lista je saopštila da je terorisanje srpske dece od strane Kurtijevih parapolicijskih jedinica sramno, neprofesionalno, nedopustivo i neljudsko ponašanje koje izaziva najoštriju osudu srpskog naroda na KiM.

Svakodnevno maltretiranje

Moralo bi, kažu, da izazove i reakciju međunarodne zajednice koja se nedavno “hvalila uspesima ovakavog kosovskog društva koje su, po sopstvenom priznanju, podržali u prethodnim godinama”.

– Napadi na srpsku decu, uz upotrebu suzavca, pretnju oružjem i psihofizičko zlostavljanje je deo institucionalne represije režima u Prištini čiji je plan progon svega srpskog i sticanje jeftinih političkih poena kod albanskog stanovništva kojem osim mržnje prema Srbima Kurti ništa drugo nije pružio za tri godine – kažu oni.

Od međunarodnih bezbednosnih snaga traže da prestanu da budu nemi posmatrači zlostavljanja Srba i servis koji reaguje samo na pozive Prištine i aktivno se uključe u obezbeđivanje mira i sigurnosti svima, pa i srpskom narodu na KiM čija prava svakoga dana krši režim u Prištini.

Mladići su rekli da su privedeni zbog pevanja pesama na rođendanu i da ih je tzv. kosovska policija prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Oni su kazali da su uplašeni šta smeju da rade, a šta ne.

Sprovedeni u “lisicama”

Dečak Aleksa Babić navodi da su ih policajci maltretirali sve do policijske stanice.

– Pevali smo naše pesme koje smo slušali na punoletstvu o našem Kosovu, zato nas je policija odvela u pritvor, gde smo morali da damo izjavu i maltretirali su nas. Terali su nas da kažemo što smo to pevali, vređali u kolima i prskali suzavcem. Nismo remetili javni red i mir, već pevali i nismo imali nameru da nekoga provociramo – kazao je Babić za Kosovo online, a drugi dečak Andrija Antonijević, naveo da ih je policija držala i vikala: “Ajde, sad pevajte ovde, šta ste pre pevali.” Objasnio je da su im stegli lisice koliko su mogli, ubacili u kola i odveli u stanicu gde su pisali prijavu i kaznu od 200 evra. Uplašen je, kaže, da će ih i ubuduće hapsiti za sitnice bez razloga.

Šovinističke akcije

Krajnje je vreme, kaže Petar Petković, da se pogleda istini u oči i prizna da je svaka podrška Kurtijevim šovinističkim akcijama saučesništvo u stvaranju tamnog vilajeta u srcu Evrope, gde je svaka logika poništena i svaka pozitivna vrednost prerasla u sopstvenu suprotnost.

Apel međunarodnoj zajednici

Srpska lista je saopštila da je apsolutno nedopustivo da se nad Srbima sprovodi represija bez ikakvog povoda, i nemo posmatra kako Srbi napuštaju svoja vekovna ognjišta.

– Očekujemo od međunarodnih predstavnika da se aktivnije uključe i vrše direktan nadzor nad radom kosovske policije koja sprovodi ogoljeno nasilje nad Srbima – navela je Srpska lista.

5 COMMENTS

 1. Demokratija i ljucka prava c za koga ? Naravno ne za Srbe .Dokle ide taj teror zapada koji podrzava sve sto rade siptari ?

 2. Predsednice,ko pustio siptare na sever.Vi gospodine predsednice.
  Sta nam prica za gazivode i svasta drugo…
  Predsednice,uprskao si debelo sa ,,tvojim prijateljima,,
  Dosta bre,radi bre…

 3. Neka samo Vucic ceka pre 20 godina je trebala Srbija da pozove Rusku Vojsku u pomoc Srbiji i da se okupatori proteraju.
  Sve dok se to ne desi siptari imaju i to preostalo Srba da maltretiraju dokle jednog Dana budu svi primorani da napzste KIM.

 4. Sve dok Srbin prica a nista ne preuzimaju, to je da Siptar da ima odresene ruke
  i moze da radi sta hoce. Znaci koriste svaku priliku koja im se ukaze, zasto se ne
  posalje Srpsku policíju ili vojsku.Srbine ovako se Srpska svijetinja ne brani, sto se
  moze danas ne ostavljaj za sutra, vec moze biti kasno.

 5. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ.. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here