EPA/Hayoung Jeon
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je da će naredne nedelje boraviti u Republici Srpskoj, a predsedniku Srpske Miloradu Dodiku je poručio da se, kako je naveo, “spremi za neke neugodne trenutke”.

– Tamo zapravo imam termine u narednih nekoliko dana i nedelja, posebno u Banjaluci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim i preporučujem gospodinu Dodiku da više ne tera svoje sebične ludosti – rekao je Šmit.

Šmit je to rekao posle najave Dodika da će mu od naredne nedelje biti zabranjen ulazak na teritoriju Republike Srpske i da će, ako dođe, biti uhapšen i proteran. Dodik je rekao da će o tome biti doneta posebna uredba.

Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik jer nijegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, kaže da ne misli da će biti uhapšen.

– Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim uživam imunitet. I pored toga, Dodik ne bi imao nadležnost da me uhapsi ili naredi hapšenje jer nema ovlašćenja da daje naređenja policiji. Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni. Dodik je već pokušao da me prijavi u Republici Srpskoj, a pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mera predostrožnosti, ovaj postupak odmah prosledilo Državnom javnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo – naveo je Šmit i dodao:

– Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava da unapredi vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi trebalo da se pripremi za neke prilično neugodne trenutke.

8 COMMENTS

 1. Uhapsiće ti šofera i pratnju, pa se ti onda slikaj,za njih nije neka velika kazna, samo kažu izvini, nisam znao!

 2. Ma goni se vec jednom… Kosovo moze da se otcepi, RS ne, delovi Ukraijine ne, Basketland ne…
  Idi covece nazad u tvoju zemlju. Drugi svetski rat je zavrsen. Ostavi ljude na miru da zive.

 3. Ma vrati se u tvoju zemlju. Drugi svetski rat ste izgubili. Vidi sta se desava u nemackoj.Ostavi ljude na miru…
  Kojeg djavola trazis tamo

 4. Идемо Миле
  Запакуј овог туристу
  И прогласи га персоном нон грата
  🇷🇸☦️🇷🇸

 5. Samo Mi mozemo biti toliko glupi.Nije bilo odluke UN pa su nas bombardovali i Mi ponovo trazimo djavla.Bolje da se spustimo na zemlju i gledamo u buducnost.Mada je ovo samo cirkus Schmit ce se sastati u Banja luci upravo sa Dodikom.To je njihov prljavi ples.Nije Dodika birao narod nego su ga oni postavili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here