EPA/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit čestitao je građanima i strankama na uspešno sprovedenim Opštim izborima i najavio veliku reformu izbornog zakonodavstva koja mora biti sprovedena jer je, kako je kazao, do njegovog nametanja izmena u izbornoj noći FBiH bila “šepava patka”.

Šmit je na konferenciji za novinare rekao da BiH ima dva pristupa – dejtonski, tri konstitutivna naroda i dva entiteta i jedna država.

Drugi koncept, prema njegovim rečima, dovodi u pitanje kako obezbediti da svi ljudi imaju ista prava. Najavljujući razgovore o tome s građanima, mladima i umetnicima, Šmit kaže da se BiH mora odmaći od toga da samo predstavnici partija donose odluke.

– Nada da će doći Dejton 2 ne vodi u pravom smeru. Odluka o tome neće biti doneta u vazduhoplovnoj bazi u SAD već među građanima – rekao je Šmit.

Šmit je govorio o nametnutim odlukama o izmeni Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH u cilju funkcionalnosti federacije.

– Imali smo FBiH koja je bila “šepava patka”, ljude koji su hteli da se stvari pokrenu pa se ništa nije desilo. Tu su nas dovela prethodna pravila. Hajde da pogledamo šta imamo sada, šta da uradimo. Šta smo dobili nakon razgovora u Neumu? Ništa. Ulogu vitalnog nacionalnog interesa sam redukovao. Nema više generalne klauzule – rekao je on i dodao:

– Kada je reč o FBiH, onda bih rekao da razmislimo o tome da li taj drugi dom koji je etnički strukturisan, zar ne bi trebalo da idemo u pravcu da se u zakonu zastupe regionalni interesi. Upravo ti etnički korpusi ne predstavljaju kantone, nego dolaze iz kantona.

Ponovio je da želi funkcionalnost FBiH, i dodao da mora da kaže da bi funkcionalnost trebalo posmatrati s aspekta šta je Federaciji potrebno. Šmit nije želeo da komentariše saopštenje hrvatske vlade da su sa njim direktno dogovarali izmene Izbornog zakona BiH, samo je istakao da on odluke donosi sam i u svoje ime, prenosi portal Kliks.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here