Kabinet predsednika Republike Srpske
Željka Cvijanović

Visoki predstavnik Kristijan Šmit uputio je pismo srpskoj članici Predsedništva BiH Željki Cvijanović zbog njene izjave da su protesti održani 1. septembra na međuentitetskoj liniji “generalna proba”, navodeći da takva izjava predstavlja implicitnu pretnju konfrontacijom i nasiljem i da je kao takva sama po sebi opasna.

Šmit je istakao ”da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podele”.

On je u pismu podsetio Cvijanovićevu da je, kao članica Predsedništva BiH, položila svečanu zakletvu da će poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse, štititi i promovirati ljudska prava i osnovne slobode i voditi računa o poštovanju interesa i ravnopravnosti svih naroda i građana, preneo je Klix.ba.

– Što se tiče teritorijalnog integriteta BiH, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podele. Međuentitetska linija nije državna granica, već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Povezivanje termina ‘granica’ sa Republikom Srpskom kao ‘državom’ jasno znači da javno stvarate pogrešan utisak da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se direktno krši Opšti okvirni sporazum za mir – naveo je Šmit.

On je istakao da se posledice takvih neodgovornih izjava najviših zvaničnika BiH već mogu videti na bilbordima širom Republike Srpske.

– Dozvolite da Vas podsetim da Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da: ‘postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta’. Osim toga, Ustavni sud BiH je utvrdio da se međuentitetska linija ne može smatrati granicom – rekao je Šmit.

On je proteste koji su održani 1. septembra na nekoliko lokacija duž međuentitetske linije, a koji su nastavljeni i posle toga, nazvao insceniranim.

2 COMMENTS

  1. Па само постојање Шмита уноси поделе међу људе који живе у БиХ – ако га Срби уз Републике Српске не признају зашто се не повуче – него упорно форсира агенду која индукује неслогу међу људима и гура Србе на Исток ??? Не треба у БиХ “анексиони” супервизор – нек иде кући и остави ентитете у БиХ да се договоре о суживоту и економском развоју ! Њихово је право да изаберу којим путем ће ићи, а не да их Запад држи у сукобу и сиромаштву да би лакше владали овом територијом !!! Срамота је шта Шмит ради и шта даје себи за право – у праву је Додик што има идеју да га хапси као ратног хушкача који глумата окупациону власт ! Срби су слободан народ !

  2. Dodik je deklarativan. On je bukvalno dosao na vlast u RS na Nato tenku. Dok je njega – BiH ce opstati i postojati, a RS nikad nece postati deo Srbije ili postati neovisna. On radi za Amere i sve sto kaze, sav njegov politicki arsenal je americki i sa Smitom odlicno saradjuje. Naravno – to slepci i nevide.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here