Tanjug
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo je tehničke izmene Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Tehničke izmene donose da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i video-nadzora.

– To je podrška procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, a jedan od prioriteta su izmene Izbornog zakona. Pre svega to radim zbog građana ove zemlje – da postoje garancije za slobodne, demokratske i fer izbore – rekao je Šmit.

Naveo je da tu odluku donosi u skladu sa svojim „bonskim ovlašćenjima“ i Dejtonskim mirovnim sporazumom, naglašavajući da izmene izbornog zakona u sebi ne sadrže diskriminaciju prema bilo kome.

Šmt je naglasio da bi svaki građanin trebalo da bude u mogućnosti da ostvari svoje biračko pravo, bez diskriminacije i sa mogućnošću da slobodno biraju koga žele.

– Birači ne mogu da čekaju 10, 15 godina da se vidi da li će doći do sporazuma između stranaka. Mi moramo ići dalje. Ja nemam nameru da ovom pitanju posvećujem svaki dan, bio bih mnogo srećniji da su direktno odgovorne stranke došle do izmena. Ljudi imaju pravo da znaju da je njihov glas prebrojan onako kako su ga dali – rekao je Šmit.

Dodao je da nijedna zemlja ne može da bude članica EU ako ne prihvati pravne dokumente Unije, i da odluku o tome donosi EU, a ne domaći političari.

Naglasio je da put ka Evropskoj uniji ne znači da će se BiH moći “otarasiti” međunarodne zajednice i dodao da će njegova uloga postati stvar prošlosti, a njegov mandat ispunjen kada Bosna i Hercegovina bude u EU.

Rekao je da se, budući da je do izbora šest meseci, izmene moraju sprovesti na vreme.

– Budući da lokalno rešenje nije izgledno, ja sam se pobrinuo za to. Moja namera je bila da podržim lokalne organe vlasti ali oni to nisu uradili – naveo je Šmit i dodao da mu je žao što on to mora da uradi, jer su, kako je naglasio, lokalna rešenja najbolja.

2 COMMENTS

  1. Ko je taj Smit ? Ako nesto treba da se menja to bi trebalo da se uradi u nemackoj.Drzavna televizija, novinari, diktatura, zabranjeno drugarcije misljenje…Velika represija protiv velike partije AFD…Korupirani politicari vodecih stranaka iz takozvane Ampel ( semafor ) …

  2. AFD – partija koja rehabilituje Wermacht i koju treba staviti u sanitarni kordon jer nastavlja politiku NSDAP koja je ’33 dosla na vlast. Na svu srecu, i[pak vecina Nemaca nije zaboravila – gde je Nemacka bila u maju ’45.
    Znam Milose, razumem te. Potomci nedicevaca, ljoticevaca i takozvanih gerilaca koji su zajedno sa Nemcima radili i upravljali Banjicom – takodjer nisu bili sretni sa gubitkom rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here