pixabay.com

Vodeći kandidat Partije evropskih socijalista za predsednika Evropske komisije Nikolas Šmit kaže da ne može da odredi datum za pridruživanje Zapadnog Balkana EU, ali da se nada ubrzanju procesa proširenja EU.

Šmit je u intervjuu za European Newsroom, na pitanje Tanjuga, koji je deo European Newsrooma, da li misli da bi Zapadni Balkan mogao da se pridruži EU do 2030. godine, rekao da ne bi “sada davao bilo kakav datum” jer, kako je rekao, određivanje datuma stvara očekivanja i nade.

– A ako ne budete u mogućnosti da ostvarite ovaj datum, to će stvoriti ogromna razočaranja – rekao je Šmit.

On je dodao da smatra da je sada važno da postoji proces proširenja na zemlje koje su u procesu da postanu članice, da se one povezuju i da im se više pomogne da se prilagode zahtevima koje je potrebno da ispune za članstvo u Evropskoj uniji, kao što je pitanje vladavine prava, “koje je fundamentalno pitanje”.

– Neću dati datum, ali se nadam da možemo da ubrzamo i zaista bolje upravljamo tim procesom – naveo je Šmit.

On je dodao da je Evropska komisija dala predloge za proces proširenja, koji bi trebalo da bude dinamičniji, da više ide korak po korak i da bude progresivniji.

– Mislim da je ovo pravi način za sve zemlje kandidate, koje su veoma različite, od Ukrajine do Crne Gore, velika je razlika – zaključio je Šmit.

10 COMMENTS

  1. Ufff kad pročitam ili čujem prezime „Schmit“ povraća mi se pomislim uvek na onog „visokog predstavnika“ u sarajevu koji se ponaša kao gubernator protektorata BiH!

  2. Koga vise interesuje ta EU.nas sigrno NE vise.Dosta tih laganjs vec 30 godina idite u bestraga.Narodi U bivsoj Jugi nece vise u EU a u Stbiji do 60%,niste vise Popularni medzu Narodom.Dovidjenja

  3. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  4. Valjda ćemo ući u tu Jevropu do 1807.
    50 godina kasnije… visoki predstavnik Germanije: “nezahvalno je precizirati da li će to biti do 2080. ali svakako ima još par stvari na kojima moraju da porade pre pridruživanja.”

  5. Ne treba nam diktatura Evropske unije,padala je na vise testova u Evro zoni 4 drzave vode glavnu rec.Za ostale zemlje nema tu zivota poput Hrvatske,Bugarske,Rumunije,…4 zemlje ih koriste i poigravaju se sa njima a i sa zemljama koje nisu članice.Zato nama ne treba ta omča oko vrata,treba da ostanemo dosledni i da pokazemo postovanje prema sebi.Vidi se sta rade Amerika i Evropa sa nama,i kako ucenjuje ostale zemlje protiv nas,i kako nam cepaju teritorije zarad svojih interesa i potkupljuje prodane duse.Ali nece dugo ni jedno caestvo nije vecno,i mocniji su pucali zivim za taj dan

  6. EU je neprijatelj Srbije i to pokazuju na svakom koraku, Srbija nikako ne treba da ulazi u ovaj savez debila i postane neprijatelj slobodnom svetu. EU je mrtav konj i na svom krajnjem zalasku. Srbiji je mesto tamo gde je postuju i cene, u potentnu uniju BRIKS, tamo gde je razvoj, snaga, mladost, sloboda, perspektiva, ekonomska i privredna moc u perspektivi, a ne sa zivim lesom EU i SAD i zlocinackim NATOm.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here