EPA-EFE/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Milorad Dodik izjavio je da je zadatak Kristijana Šmita da deklasira Srpsku, kao i da nisu tačne Šmitove izjave o nepostojanju granice među entitetima.

Predsednik Republike Srpske je dodao da Srpska neće posustati pred pritiscima.

– Aneks dva Dejtonskog mirovnog sporazuma kaže da postoji linija razgraničenja – razgraničenje je ovde ključno. Neko je smatrao da je normalno da ovo razgraniči. Neki, kao što je Šmit, pokušavaju to nešto da objedine po cenu da unište sve od jednog naroda. U Sarajevu imate one koji stalno aplaudiraju njegovim budalaštinama i lažima, spremni da prihvate da im stranac nametne zakon – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je konstatovao da oni koji aplaudiraju Šmitu očekuju da Srbi imaju probleme.

– Šmit je doveden kao lažan i njegov zadatak je da laže. On ne okleva da laže. Njegov zadatak je da Republiku Srpsku dovede do besmisla, da joj uzme imovinu, zatvori predsednika – rekao je Dodik.

Dodik je konstatovao da je Šmitovo nametanje zakona udar na Republiku Srpsku, te upozorio da je nametanje zakona o kažnjavanju nepoštovanja njegovih odluka samo priprema za buduća nametanja.

– Sutra će da nametne da imovina ta i ta pripada BiH, a vi ne smete da pisnete – poručio je Dodik i dodao da su mu sve sankcije i nametnute jer nije dozvolio da Srpska bude dovedena u poziciju “prazne ljušture”.

Predsednik Srpske je podsetio da Savet bezbednosti UN nije imenovao Šmita i da on nije visoki predstavnik, te da samim tim nije ni bitno šta on kaže.

– Oni moraju znati da se mi nećemo dati i da se nećemo prepustiti tim lažima. Zašto on misli da mi ne smemo da delujemo kada on laže? Misle da ćemo mi pustiti da nam uzmu imovinu i da ćemo da poštujmo odluku suda iz Strazbura, odluku koju nisu prihvatile ni evropske zemlje. Većina zemalja nije ni potpisala odluku da postoji taj sud – rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska neće posustati pred pritiscima.

– Pričajte o separciji, o secesiji, ali Republika Srpska mora da bude poštovana – rekao je Dodik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here