EPA/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik u BiH, ponovio je danas da je obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, kako navodi, “jasan i direktan propust u sprovođenju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH” i njegovih odluka od 1. jula 2023.

Republika Srpska ne priznaje Šmita jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz OHR-a je saopšteno da je Šmit upozorio da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično delo prema Krivičnom zakonu BiH.

Dodao je da je “na organima za sprovođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, da preduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara”.

“Vladavina prava je nezaobilazan preduslov za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana BiH, zajedno sa komunikacijom, dijalogom i kompromisom. Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanju o obeležavanju Dana Republike Srpske, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima Republike Srpske, a ne ih dalje deliti”, naveo je Šmit.

9 COMMENTS

  1. Vrati se švabo odakle si došao. Srbi nikada nisu bili u koloniji niti će biti. Ovde nemaš šta da tražiš i zahtevaš. Iš u Nemačku.

  2. Gospodin Šmit se poziva na vladavinu prava, hahahaha , dobar vic. Pa kada se u tom slučaju poziva na pravo, predlažem vlastima u R. Srpskoj da dotičnu sposobnu pozovu u goste i upitaju ga za tu spornu izjavu. Ako ostane pri svojim stavovima, onda mu predočiti da on nije, po toj istoj vladavinu prava, Visoki predstavnika UN, već samo predstavnik SAD i njenih satelita, jer ga UN nije delegirani, te da njegove odluke nisu važeće za R. Srpsku. Zabraniti mu ulazak na teritoriju RS.

  3. Pa što se ne omogući povratak Srba u federaciju na njihova ognjišta ako je vladavina prava.USA i zapadna evropa plaćaju lokalne vlasti u federaciji da s provode protjerivanje i genocid nad Srbima u federaciji,najbolji primjer je takozvani tuzlanski kanton koji dobija velika sredstva od ovih “tumača prava”

  4. Evo sad i navijek kazem i tom Gargamelu i slicnim njemu ja ga slavim i uvijek cu ga slavit e pa velicino ti ili bilo koja druga dodji da mi ga zabranis!!!
    Mi je krvlju svojom stvarali i branili i uvijek cemo sada ja a sutra moja djeca nek jasno bude!!!

  5. Уместо да ради на чувању мира и реда он сада опет пали ватру,заборављајући притом на последице које могу настати у случају да и даље настави да истреса гаће над србским а делимично и другим народима у целој БиХ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here