EPA/RomanPilipey

Rusija je saopštila da će uskoro ispitati na ljudima novu vakcinu protiv antraksa, jedne od bolesti za koje Moskva tvrdi da je istraživana u američkim biolaboratorijama u Ukrajini.

Da podsetimo, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije (MORF) objavilo je dokumenta koja su im predali zaposleni laboratorije u Harkovu, gde su iz većeg dela grada isterane ukrajinske snage. U dokumentima su navodi o uništenju u nekoliko laboratorija biomaterijala, odnosno uzročnika infekcija kugom, antraksom, brucelozom, difterijom, salmonelom i dizenterijom. Ovo je samo epizoda jezivog programa SAD na koji su Rsuija i Kina ukazivali u UN još od 2018. godine. A to je da SAD razvijaju biološko oružje u 336 laboratorija raspoređenih u više od 30 zemalja koje su blizu granica Rusije i Kine.

Amerika se ovim povodom zaplela u lažima. Naime, prvo je predstavnik Stejt departmenta Ned Prajs uzjavio da SAD nemaju niti upravljaju laboratorijama u kojima se razvija biološko, ni hemijsko oružje u Ukrajini. Pritom, za hemijsko oružje Ameriku niko nije ni optužio. A onda je Viktorija Nuland, zamenik državnog sekretara, bila prinuđena da na isto pitanje odgovori tamo gde ne sme da se laže, na saslušanju u Odboru za spoljne poslove kongresa SAD.

– U Ukrajini postoje biološki istraživački objekti i mi smo sada veoma zabrinuti da će ruske snage pokušati da preuzmu kontrolu nad njima. Zato sada radimo s Ukrajincima, kako bi oni mogli da spreče da se tih materijala domogne ruska vojska ako se približi – rekla je Nuland.

U međuvremenu je američka ambasada u Kijevu sa svog sajta udaljila 11 ugovora s Ukrajinom o zajedničkom istraživanju bioloških materijala, pri čemu je naručilac jedna od uprava Ministarstva odbrane SAD.

A da ova tema u Ukrajini nije bila tajna, svedoči i peticija koja je prošle godine upućena predsedniku Vladimiru Zelenskom sa zahtevom da se zatvore američke laboratorije. Ovo zapravo i nije bilo iznenađenje u Ukrajini u kojoj vlada korupcija nepojmljivih razera, naročito s obzirom na nekoliko epidemija manjih razmera nakon kojih je Kijev kupio vakcine vredne 120 miliona dolara od iste kompanije koja učestvuje u istraživanjima u spornim laboratorijama.

Naređenje Zelenskog

Među zaplenjenim dokumentima s QR kodom ukrajinskog Ministarstva zdravlja je i naređenje Vladimira Zelenskog na dan početka rata o uništenju biomaterijala s tačno navedenim vrstama izazivača bolesti, i to ne samo u harkovskoj, nego i u poltavskoj i drugim laboratorijama. Baš kao što je Viktorija Nuland rekla u Kongresu.

Ptice nose antraks

MORF je naknadno saopštio da se posebno izučavaju dokumenti o ljudskom biomaterijalu sa slovenskim genima koji je po nalogu SAD izvezen iz Ukrajine.

“Izučavalo se kako zarazne bolesti prenose ptice koje sezonski migriraju između Ukrajine, Rusije i okolnih država. Prema dokumentima, SAD su planirale da ove godine rade na izučavanju uzročnika bolesti ptica, letećih miševa i reptila. Sve uključujući mogućnost prenosa afričke svinjske kuge i antraksa. Takođe, sprovodili su se eksperimenti s prenosom korona virusa preko letećih miševa”, navelo je MORF i najavilo da će objaviti još jedan paket dokumenata koji su im predali zaposleni u ukrajinskim laboratorijama.

Osuđeni na propast

U većini opkoljenih gradova i sektora fronta svakodnevno se pokušava evakuacija stanovništva pred odlučujuće borbe. Ipak, rat bukti svom žestinom na Donbasu i u opkoljenom Marijupolju, gde su ruske snage zauzele pet kvartova. Iznad grada se izbacuju leci s pozivom na predaju: “Vaša komanda je pobegla. Niko ne može da vam pomogne. Ukoliko se ne predate vi ste osuđeni na smrt.” Međutim, pripadnici neonacističkog puka Azov odbijaju da se predaju, svesni optužbi za teške zločine nad civilnim stanovništvom prethodnih osam godina.

Na Donbasu je okružena barem trećina ukrajinske vojske i ruske snage ovaj prostor cepaju dubokim prodorima, kako bi razdvojile i potom odvojeno potukle ukrajinske brigade. Verovatno je u tom cilju iz dubine Rusije oko Izjuma prošla velika ruska kolona o kojoj javljaju meštani.

U međuvremenu je između Donbasa i Harkova propala kontraofanziva koju je danima najavljivao ukrajinski Generalštab. Juriš na Balakleju završio se bekstvom po poljima i ostavljanjem tehnike. Rusi su taj uspeh iskoristili da napadnu Čugujev, koji brani prilaze Harkovu s istoka, a neki bivši sovjetski oficiri procenjuju da se ukrajinski garnizon neće dugo održati.

Kijev napustilo pola stanovnika

Gradonačelnik Kijeva, nekada bokserski šampion Vitalij Kličko, rekao je da je glavni cilj Rusije da osvoji ovaj grad.

– Njihov zadatak od prvog dana rata je da opkoli Kijev, da ga drži u opsadi i onda nastavi da napada i zbaci vladu – kazao je Kličko.

On je ocenio da ruski planovi nisu ostvareni zahvaljujući mladim ljudima koji su se suprotstavili. Kličko je procenio da je svaki drugi stanovnik Kijeva napustio grad.

– Trenutno je samo nešto manje od dva miliona stanovnika u Kijevu. Grad, svaka ulica i zgrada sada su postali tvrđava – rekao je Kličko.

Međutim, uprava Kijevske oblasti saopštila je da se vode teške borbe oko grada, uključujući i glavni auto-put ka zapadu do Žitomira. Dodaje se da su oblasti severno od Kijeva i dalje među najopasnijima, uključujući i predgrađa Buče, Irpinj i Gostomelj, kao i okrug Višgorod. S Rusima je dogovorena je evakuacija stanovništva uz tih mesta. Uprava je prijavila borbe i u naseljima oko Brovarija, istočno od Kijeva.