EPA
Siniša Mihajlović

Uprkos tome što su bolovali od različitih vrsta kancera, smrt proslavljenih asova Sampdorije, Siniše Mihajlovića i Đanluke Vijalija, digla je Italiju na noge.

Otvorile su se neke teme o kojima se decenijama ćutalo. O korišćenju nedozvoljneih supstanci, o tome kako su fudbaleri terani da uzimaju neproverene tablete i razne suplemente.

Za manje od mesec dana dvojica legendarnih asova Serije A i svetskog fudbala, Siniša Mihajlović i Đanluka Vijali izgubili su živote u borbama sa opakim bolestima.

Mihajlović i Vijali otišli su u večnost za kratko vreme. Dvojica fudbalera koji su bili istinski asovi sa ogromnim imenima u svetu fudbala, preminuli su od kancera u kratkom vremenskom periodu.

Baš zato se cela Italija našla u panici, o tome se na Apeninima sve glasnije priča, kao i da su Siniša i Đanluka mogli još da žive. Srbin je imao 53, a Italijan je bio pet godina stariji. Njihovim bolestima možda su kumovale supstance koje su uzimali dok su bili fudbaleri. Zato su njihovi nekadašnji saigrači u velikom strahu za svoje živote.

Među prvima glas je digao nekadašnji trener Crvene zvezde, Zdenjek Zeman, o dopingu i korišćenju nedozvoljenih supstanci, inače čovek na čiju je promociju knjige došao Siniša Mihajlović nedelju dana pred smrt.

Češki trener koji je reputaciju izgradio u Italiji, optužio je 1998. godine Juventus da dopinguje igrače. Poslije sudskog procesa, doktor “Stare dame” Rikardo Agrikolo je osuđen na 22 meseca zatvorske kazne zbog sistematskog dopinga u periodu od 1994. do 1998. godine.

Mnogi fudbaleri, posle smrti Siniše i Đanluke, danas se pitaju šta su to morali da uzimaju, strahujući za svoje zdravlje i život.

Trebalo bi istražiti kakve smo supstance tada uzimali. Moramo da znamo da li će nam uzimanje raznih supstanci iz tog perioda naškoditi vremenom. Uplašen sam. Svašta se dešava velikom broju igrača iz tog perioda. Bila je tada doping kontrola, nismo tek tako mogli da uzimamo svašta ali sada bi valjalo istražiti da li su supstance koje smo tada uzimali ostale u našim organizmima ili su izašle – rekao je za “Korijere delo Sport” Dino Bađo, nekadašnji igrač Juventusa, Parme, Lacija, Intera…

Na isti zaključak došao je i Rumun Florin Radučoju, koji je u Italiji igrao za Bari, Veronu, Milan i Brešu.

– Znam da smo uzimali neku roze tečnost. I razne lekove. Sada želim da pozovem doktora iz Breše da bi saznao više šta smo tada uzimali. Tada nismo znali šta nam daju, uvek su govorili da su u pitanju vitamini i glukoza. Dobro se sećam da smo tu roze tečnost uzimali uvek pre utakmica. U Milanu smo uzimali i neke pilule. Trebalo bi da se zapitamo zašto se dešavaju ove prerane smrti – dodao je Radučoju, prenosi “Mondo Deportivo”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here