EPA-EFE

Smrt Brazilca koji je preminuo u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine protiv korone unela je nesigurnost kod onih koji su čekali upravo ovu vakcinu.

Tu vakcinu su razvili Astro Zeneka i Univerzitet Oksford, a vest o smrti volontera mogla bi da raspiri geopolitički rat oko toga – koja vakcina pobeđuje na globalnom tržištu, navodi Sputnjik.

Čim je počeo rad na vakcini protiv virusa koji je promenio život svima na svetu, javnost se podelila na one koji nikada ne bi primili “zapadne” ili “istočne” vakcine.

Univerzitet Oksford objavio je da je volonter koji je primio njihovu vakcinu protiv koronavirusa, zapravo primio placebo, odnosno vakcinu protiv meningitisa, te da nije umro od posledica vakcine protiv korone.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović za Sputnjik ne želi da komentariše da li je objašnjenje za ovu smrt samo alibi zbog neuspeha tokom istraživanja. On kaže da je događaj sigurno delimično srušio ovu vakcinu, ali i da će u objašnjenju zašto je volonter umro posle vakcinacije biti, kako kaže, “podmetačina” sa svih strana.

– Uvek se koriste ta neželjena dejstva kod pojedinih vakcina da jedna kompanija blati drugu, druga treću. Ne treba da zaboravimo da se sve to radi zbog tržišta, tako da, tu neće biti mnogo istine – kaže Petrović.

On dodaje da koliko god marketing ili politika uticali na poverenje u vakcinu, ljudi ne smeju da smetnu s uma da se svako ko je pravi trudi da napravi što bezbedniju vakcinu.

Dodaje da će vakcine sigurno ličiti jedne na druge, neke će biti bezbednije, neke manje bezbedne, ali da će čak i ona najmanje bezbedna biti mnogo bolja od susreta sa koronavirusom.

On dodaje da to koja će vakcina biti bolja, a koja gora, nije današnja tema, ni naučna, ni geopolitička, jer ćemo odgovor na to pitanje saznati tek za godinu dana kada sve budu u opticaju, ruske, kineske, američke i oksfordska. Tek tada ćemo znati koja je dala najbolji stepen zaštite.

– Ja bih primio prvu vakcinu koja dođe na područje Srbije, ako to bude ruska, rusku. Ako bude bilo koja druga, ja ću je primiti, jer nema drugog rešenja. Ovo sa nošenjem maski, to je nužno zlo, da se pregradimo od koronavirusa. To nije nikakvo trajno rešenje. Jedina zaštita je vakcina – ističe on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here