Vesti
Makedonska crkva Rođenja Presvete Bogorodice bila je puna vernika

Prošle subote, 9. decembra, svečano je obeležen praznik Svetog Alimpija Stolpnika, slava ktitorskog hrama u manastiru Sveti Sava u Ilajnu, u Viktoriji.

Liturgiju su služili episkop australijsko-novozelandski Srpske pravoslavne crkve gospodin Siluan i mitropolit prespansko-pelagonijski i australijsko-novozelandski Makedonske pravoslavne crkve gospšodin Petar, uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva dve jurisdikcije.

Liturgija za hramovnu slavu manastirske crkve u Ilajnu

Od ranih jutarnjih sati vernici su pristizali u hram Svetog Alimpija u manastiru, a prigodnu besedu o žitiju ovog sveca održao je vladika Siluan.

Tokom liturgije, episkop Siluan je, na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda, dodelio pravo nošenja naprsnog krsta protojereju Dragoljubu Panteliću, starešini misionarskih parohija u Moriju i Lajtning Ridžu, mestima u unutrašnjosti Novog Južnog Velsa.

Takođe, vladika je uručio Orden Svetog kralja Milutina manastirskom dobrotvoru Dragu Ostojiću, kojeg je upravo na njegov predlog odlikovao Sveti arhijerejski sinod.

Orden Svetog kralja Milutina dodeljen je Dragu Ostojiću

Posle osvećenja slavskog žita i lomljenja slavskog kolača episkop je pozdravio dragog gosta, mitropolita Petra i uručio mu poklon, kopiju ikone Presvete Bogorodice Trojeručice Ilajnske. Mitropolit Petar je uzvratio na pozdrave vladiki Siluanu, sveštenstvu, sveštenomonaštvu i vernicima, među kojima, kako je naglasio, oseća bratsku ljubav i dobrodošlicu.

Episkopi Petar i Siluan

Posle liturgije, poslužen je slavski ručak u manastirskoj sali, a domaćin slave za ovu godinu bio je čtec Bratislav Kuribak.

Narednog dana, u nedelju, episkop Siluan je sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom melburnskog namesništva Mitropolije SPC, a na poziv mitropolita Makedonske pravoslavne crkve Petra, sasluživao na liturgiji u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Melburnu.

Episkopi i sveštenstvo u makedonskom manastiru Svetog Prohora Pčinjskog u Donibruku

Pored brojnih prislužitelja, liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika obe jurisdikcije. Posle liturgije, prisutnima se besedom obratio mitropolit Petar, uputivši srdačnu dobrodošlicu episkopu Siluanu, sveštenstvu i vernicima SPC, uručivši tom prilikom vladiki Siluanu ikonu njegovog nebeskog zaštitnika – Svetog Siluana Atonskog.

Episkop Siluan se obratio biranim rečima i zahvalio se mitropolitu Petru na srdačnom pozivu i ljubavi, ukazavši na značaj sabornosti i jedinstva za snagu crkvene misije posebno u dijaspori.

U popodnevnim satima dvojica episkopa su obišli hram Svete Petke u Mil Parku, a zatim i manastir Svetog Prohora Pčinjskog u Donibruku.

Skup mladih u manastiru

Posle okupljanja članova Srpske pravoslavne omladine Australije (SOYA) u manastiru Sveti Sava Novi Kalenić u Holu kraj Kanbere, zakazano je novo pokloničko putovanje mladih, ovaj put u manastiru u Ilajnu. Mitropolija i SOYA pozivaju mlade od 18 do 30 godina da se u subotu, 23. decembra okupe u ovoj srpskoj svetinji, kako bi se kroz razgovore sa vladikom Siluanom, sveštenstvom i monaštvom upoznali sa značajem manastira i monaštva za život Crkve, naročito u dijaspori.

Adresa stranice s formularom za prijavu na ovo pokloničko putovanje može se pronaći na zvaničnim fejsbuk nalozima Mitropolije (facebook.com/socANZ) i organizacije SOYA (facebook.com/SOYAYouthMinistry)

Gradonačelnica Rašić na liturgiji

Zajedničkoj liturgiji srpske i makedonske crkve u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sidenamu, na severozapadnoj periferiji Melburna, prisustvovali su i predstavnici lokalne vlasti. Na čelu delegacije bila je gradonačelnica Opštine Brimbenk, Srpkinja Ranka Rašić s kolegama i saradnicima. Gradonačelnica se posle liturgije zadržala u srdačnom razgovoru s episkopima Siluanom i Petrom, a među temama bile su pre svega one koje se tiču različitih etničkih grupa u ovoj izrazito multikulturalnoj sredini. U Brimbenku živi nešto više od 200.000 stanovnika, među kojima i značajan broj Makedonaca i Srba.

Gradonačelnica Ranka Rašić u razgovoru s episkopima Siluanom i Petrom

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here