pixabay.com
Ilustacija

Cene nekretnina u Evrozoni u trećem tromesečju skočile su 8,8 odsto najsnažnije od 2005. godine od kada Evrostat (Evropska agencija za statistiku) prikuplja podatke.

Cene stambenih nekretnina u EU i Evrozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. najsnažnije u poslednjih 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio blizu evropskog proseka, navodi se u izveštaju Evrostata.

Na nivou EU cene stambenih nekretnina u EU porasle su u trećem prošlogodišnjem tromesečju 9,2 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, najsnažnije za nešto više od 15 godina, objavio je evropski statistički biro, prenosi B92.

U drugom tromesečju uvećane su 7,4 odsto, prema revidiranim podacima.U Evrozoni su cene u trećem tromesečju porasle 8,8 odsto, najsnažnije od 2005. godine kada je Evrostat počeo prikupljati podatke.

U drugom prošlogodišnjem tromesečju uvećane su na godišnjem nivou 6,8 odsto.

Dvocifren rast u pola zemalja

Sve zemlje EU osim Grčke čiji podaci nisu bili dostupni zabeležile su rast cena stambenih nekretnina u trećem tromesečju u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, a u njih pola stopa rasta bila je veća od 10 odsto, napominju u Evrostatu.

Najviše su porasle u Češkoj, za 22 odsto u odnosu na isto razdoblje 2020 godine.

Slede Litvanija i Estonija s rastom cena od 18,9 odnosno 17,3 odsto i Holandija gde su cene porasle 16,8 odsto.
U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u trećem prošlogodišnjem kvartalu porasle za devet odsto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, najsnažnije od početka 2020. godine. U drugom tromesečju uvećane su 6,5odsto.

Najblaže su porasle cene na Kipru, za 2,2 odsto, a slede Italija i Španija s rastom cena stambenih nekretnina od 4,2 odsto.

Na tromesečnom nivou cene su u letnjem tromesečju na oba područja porasle najsnažnije otkada je Evrostat počeo pratiti podatke, za 3,1 odsto u EU te za 3,3 odsto u Evrozoni.

U drugom tromesečju uvećane su 2,7 posto u EU, te 2,6 odsto u Evrozoni.

Najsnažnije su na tromesečnom nivou u periodu od jula do septembra porasle cene stambenih nekretnina u Češkoj, za 7,3 posto.

Slede Holandija, Litvanija i Irska, s rastom cena od 5,9 posto, 5,4 i 5,1 odsto. Najslabiji rast cena stambenih nekretnina u trećem tromesečju beležila je Rumunija, za 0,1 odsto. Slede Finska i Danska gde su cene porasle 0,2 odnosno 0,3 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here