Na Suncu bi mogla da se dogodi tako snažna eksplozija — „superbljesak“, koji bi mogao da poremeti uslove života na Zemlji, upozorili su naučnici. 

S vremena na vreme zvezde, poput Sunca, izbacuju veliki koncentrat energije koji može da se vidi kroz celu galaksiju, čak i sa udaljenosti od nekoliko hiljada svetlosnih godina, prenosi B92.

Naučnici su verovali da je Zemlja bezbedna, jer se ovakve pojave uglavnom vezuju za mlade i aktivne zvezde. Međutim, nova istraživanja sugerišu da i mnogo zrelije zvezde, poput našeg Sunca, mogu da imaju ovakve eksplozije.

Ukoliko bi došlo do ovakvog „superbljeska“, on bi mogao da oštetiti svu elektroniku na planeti. Ovo je zapravo popriličan apokaliptički scenario, jer će bez elektronike svaki vid komunikacije biti zbrisan i nemoguć.

Događaj poput ovog jeste redak, ali ipak može da se dogodi, kako naučnici govore, na svakih hiljadu godina. Ono na šta se apeluje, jeste da autoriteti odgovore na ovo upozorenje i da nam pruže neki vid potvrde da će se Zemlja zaštititi od ovakvog scenarija.

„Naša studija je pokazala da su ovakvi fenomeni redak događaj“, rekao je Juta Notsu, vodeći autor studije koja je prezentovana na godišnjem sastanku „Američkog astronomskog društva“.

„Ali postoji neka mogućnost da bismo mogli da doživimo takav događaj u narednih 100 godina“, dodao je, prenosi „Independent“.

Notsu i njegov tim su zaključili da „mlade zvezde imaju ovakve bljeskove“ na svakih nedelju dana.

„Zvezde poput našeg Sunca to rade jednom u hiljadu godina, u proseku“, naveli su naučnici.

Naučnici ne mogu sa sigurnošću reći kada će doći do takvog „superbljeska“, ali će do njega sigurno doći.

2 COMMENTS

  1. Haha, autoriteti, doklecete da velicate glupe ljude, ko Jos zove koga Autoritet,
    Zato ljudi I odlaze iz zemlje nemogu da slusaju primitivno velicanje drugih osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here