Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom odluke Prištine da aktivira uredbu o ukidanju dinara na KiM razgovarao sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom, a Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike objavila je posle sastanka da neće biti saopštenja, jer “svaka formalna reč bila bi suvišna”.

Nikad teže

U razgovorima je učestvovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji kaže da razgovori “nisu bili nikada teži”, kao i da će se za dan-dva Vučić obrataiti u vezi sa ovom temom, ali i položajem Srba na KiM.

– Predsednik je u razgovorima snažno branio interese srpskog naroda na KiM, pre svega pravo na opstanak i život. I svima je bilo jasno da je Kurti glavni krivac – kazao je i istakao da srpski narod na KiM treba da zna, kao što zna, da ima iza sebe Srbiju i predsednika.

Vučić se, istim povodom, čio i sa visokim zvaničnicima iz administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, dvojicom evropskih lidera i ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom. EU je saopštila da je zabrinuta zbog posledica ove uredbe koja bi, navode na život kosovskih Srba i drugih zajednica širom pokrajine.

Nekadašnji ambasador pri OEBS, Alžiru i Grčkoj Dragomir Vučićević tumači da privremene institucije posebno od kada je na njihovo čelo došao Aljbin Kurti, sve rade da otežaju život Srbima na KiM. Namera da ukinu dinar i teror nad Telekomom samo su, kaže on, poslednje u nizu mera za stvaranje uslova da Srbi ostanu bez mogućnosti da tamo opstanu.

– Ta taktika je neprihvatljiva za Srbiju, a trebalo bi da bude i za međunarodnu zajednicu. Ali, činjenica da izostaju iole ozbiljnije diplomatske i druge reakcije govori o njihovom poražavajućem odnosu prema Srbiji i srpskoj zajednici na KiM – ističe naš sagovornik.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”