D. Jovičić
Proslava u bašti: Posle korone biće i veće slavlje

Dok se korona ne smiruje i dok su sva okupljanja naših ljudi svedena na minimum, pre izvesnog vremena posetili smo Nojhermshajm, predgrađe Manhajma u kom mnogi naši zemljaci poseduju bašte u kojima provode slobodno vreme ili organizuju familijarna slavlja.

Tako su penzioneri Nikola i Gordana Dolić, u svojoj bašti organizovali proslavu povodom rođenja unuke Sofije. Dolićima je Sofija treće unuče, a rođena je u braku njihove mlađe ćerke Sandre i Nemca Simona Šmita. Prema našem običaju gosti su pocepali odeću Nikoli, bakama Gordani i Marijeti, a jedino je deda Rudi uspeo da “preživi” i sačuva svoju odeću. Iako su Rudijevi roditelji poreklom iz Bačke Palanke, ovaj običaj njemu i Marijeti nije bio poznat, ali kako je rekao, bilo im je to simpatično.

Kada su se gužva i smeh posle cepanja odeće stišali, mama Sandra je reporteru “Vesti” ispričala kako je upoznala Simona Šmita i kako je počela ljubavna priča Srpkinje i Nemca.

– Sa Simonom sam se upoznala još 2013. godine u dvorcu u Manhajmu. Imali smo obaveze na jednoj gradskoj proslavi i on mi je ispričao da je muzičar. Ja sam odmah pomislila kako bi bilo dobro da napravimo orkestar koji bi svirao našem folklornom ansamblu Sloga u kome sam igrala gotovo od rođenja pa skoro do porođaja. I tako je počela naša priča. Od prvog trenutka smo se dobro slagali i bili na istoj talasnoj dužini – priča Sandra, koju svi u porodici zovu Lali.

Simon je rođen u Ingolštatu, ali je studirao na pop akademiji u Manhajmu.

Deda Nikola je sve vreme sijao od sreće

– Venčali smo se u Manhajmu, a crkveno venčanje je bilo u Ingolštatu. Svadbeno veselje održano je u septembru 2019. u dvorcu u kom smo se i upoznali. Rođenjem ćerke kojoj smo dali ime Lili Sofija, gnezdo smo svili nedaleko od Manhajma u našoj kući u Hokenhajmu – završava priču Sandra Dolić, sada Šmit dok su

deda Nikola i baka Gordana su sijali od sreće.

– Okupili smo se da malo proslavimo rođenje Sofije, korona ne dozvoljava veća veselja pa evo uz ručak i piće nazdravljamo za Sofiju, da je sreća prati u životu. Kada ovo prođe biće još slavlja za našu malu princezu – kažu uglas Dolići.

Deda Nikola je za ovu priliku pripremio pečenje sa ražnja kako je to kod nas uobičajeno u takvim prilikama.

Nije se branila: Marijeta Šmit brzo ostala bez majice

Treće unuče

Pored Sofije deda Nikola i baba Gordana imaju još dvoje unučadi Davida i Emiliju, od starije ćerke Aleksandre koja je udata za Aleksandra Pijetlovića. Njihov sin Aleksandar još traži izabranicu srca i nije oženjen.

“Đurđevdan” uz nemački štim

Uz ručak i domaću šljivovicu malo se zapevalo, a srećni tata Simon i deda Rudi uzeli su u ruke trubu i gitaru, a posle nekoliko nemačkih pesama iznenadili su prisutne goste kada su zasvirali naš “Đurđevdan”.

Rudi sa unukom

Put u Teslić

Rudi Šmit je rođen u Nemačkoj, a u Bačkoj Palanci odakle su mu roditelji bio je dva puta kada je imao devet i 11 godina. Treći put je u Srbiji bio 2014. kada je sa grupom Nemaca nosio pomoć, školski nameštaj u Ub.

– Otkako su Simon i Sandra zajedno, nismo bili u Tesliću odakle su naši prijatelji Gordana i Nikola. Nadam se da ćemo imati priliku da uskoro vidimo i lepote Republike Srpske o čemu smo puno slušali od naše snajke i prijatelja – kaže Rudi.