EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Sergej Šojgu

NATO jača vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

– Povećava se prisutnost predvodnice bloka NATO-a u blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, modernizuje se njegova vojna infrastruktura, stvaraju se zalihe naoružanja, vojne tehnike i materijalnih sredstava, uvežbava se prebacivanje trupa – rekao je Šojgu na zajedničkom kolegijumu ministarstava odbrane Rusije i Belorusije.

Sporazum o formiranju Zajednice Rusije i Belorusije potpisan je 2. aprila 1996. a 8. decembra 1999. potpisan je sporazuim o formiranju Savezne Države Rusije i Belorusije. Šojgu je dodao da je u Poljsku i baltičke zemlje prebačena oklopna brigada kopene vojske SAD i četiri multinacionalne bataljonske taktičke grupe.

– U Rumuniji, Poljskoj i Letoniji formirani su štabovi koalicionih divizija Alijanse. Povećava se kapacitet infrastrukture u lukama i na aerodromima – istakao je ruski ministar odbrane.

Prema njegovoj proceni, “broj snaga NATO-a za reagovanje porastao je sa 25.000 na 40.000 vojnika”.

– U Rumuniji i Poljskoj, Vašington raspoređuje protivraketne sisteme ”Idžis ašor”. Pritom, univerzalnost njihovih lansirnih sistema omogućava da se uporedo sa protivraketama koriste i krstareće rakete ”Tomahavk” i perspektivno udarno naoružanje koja pravi Pentagon – konstatovao je ministar.

Dodao je da su SAD, uz punu podršku NATO saveznika, počele aktivno da rade na modernizaciji taktičkog nuklearnog oružja i baza za njegovo skladištenje u evropskim zemljama.

Kako je istakao, posebnu zabrinutost izaziva uključivanje pilota nenuklearih država – članica bloka u vojne manevre tokom kojih se uvežbava primena taktičkog nuklearnog naoružanja.

– To predstavlja direktno kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja – poručio je Šojgu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime