EPA/Alexander Zemlianichenko

“SAD bi mogle da rasporede svoje udarno naoružanje, zabranjeno Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu kako bi izazvale tenzije”, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na pekinškom Sjangšan forumu.

– Takva odluka će neminovno dovesti do trke u naoružanju, povećanja potencijala sukoba, a povećaće i verovatnoću izbijanja incidenata . istakao je Šojgu.

On je naveo da će „zemlje koje pristanu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa na svojoj teritoriji u suštini postati taoci američke politike“.

„Rusija se protivi takvom scenariju“, rekao je Šojgu. „Spremni smo za dijalog o održavanju regionalne stabilnosti, razvoju mera za izgradnju poverenja i saradnje sa svim zainteresovanim stranama“, naveo je ruski ministar odbrane.

On je naglasio da je realan razlog koji je naveo Vašington da jednostrano izađe iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa – obuzdavanje Kine i Rusije.

– Sporazum je prestao da odgovara interesima SAD zbog rasta vojne i ekonomske moći Kine i obnove odbrambenog potencijala Rusije, kao i proširenja vojne i vojno-tehničke saradnje ovih dveju država – objasnio je ruski ministar.

Šojgu smatra da se „u oblasti kontrole naoružanja uništava višeslojni bezbednosni sistem, koji je dugi niz godina pružao stabilnost i ravnotežu snaga“.

„Ovo je i odbijanje Sjedinjenih Američkih Država da ratifikuju Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i njihovo jednostrano povlačenje iz sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane i likvidacije raketa srednjeg i kratkog dometa“, zaključio je Šojgu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here