EPA/Sergey Fadeichev
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da gubici ukrajinskih snaga od početka specijalne operacije ruske vojske iznose – pola miliona vojnika.

– Od početka specijalne vojne operacije gubici ukrajinskih snaga iznose skoro pola miliona vojnika. Kijevski režim nije uspeo da realizuje postavljene ciljeve u kontraofanzivi u čijoj su pripremi učestvovali instruktori NATO. Naši vojnici su uništili mit o premoći zapadnog oružja – rekao je Šojgu na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.

Šojgu je takođe rekao da ruske snage imaju inicijativu duž čitave linije razdvajanja i potiskuju protivnika sa linija koje zauzimaju.

On je na kolegijumu Ministarstva odbrane naveo da su aktivnim borbenim dejstvima ruske snage preuzele kontrolu nad naseljima Pervomajsko, Bogdanovka i Novomihajlovka u DNR, a širi se zona kontrole u Berdičima i Georgijevki.

Ministar odbrane je dodao da će ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije pojačati intenzitet napada na logističke centre i skladišta zapadnog oružja.

– Pojačaćemo intenzitet napada na logističke centre i baze za skladištenje zapadnog oružja. Oružane snage Rusije će nastaviti da izvršavaju postavljene zadatke dok se ciljevi specijalne operacije ne dostignu u potpunosti – istakao je Šojgu.

Ministar je primetio da visok borbeni potencijal ruskih snaga omogućava da se konstantno vrši paljba na neprijatelja i time sprečava da zadrži liniju odbrane.

Ruski PVO sistemi su od početka specijalne operacije oborili više od 22 hiljade dronova i oko šest hiljada raketa, uključujući ‘hajmars’ – 3.549 i ‘vampir ’- 361, kao i oko dve hiljade drugih vazdušnih ciljeva, od kojih 592 aviona, 270 helikoptera, 349 protivvazdušnih vođenih i taktičkih balističkih raketa, 329 vođenih raketa, 278 protivradarskih raketa i 37 balona, istakao je Šojgu.

Naveo je i da je ruska PVO tokom operacije oborila 37 vazdušnih balona.

O američkoj vojnoj pomoći Kijevu

Najveći deo od 61 milijarde dolara koliko SAD izdvajaju za Kijev otići će na finansiranje američkog vojno-industrijskog kompleksa, dodao je Šojgu.

– Vašington namerava da izdvoji skoro 61 milijardu dolara kijevskom režimu kako bi sprečio krah ukrajinske vojske. Najveći deo tih sredstava otići će na finansiranje vojno-industrijskog kompleksa samih SAD. Američke vlasti cinično izjavljuju da će za njihove interese u borbi protiv Rusije umirati Ukrajinci – rekao je on.

Snage NATO-a na granicama Rusije

Grupa snaga NATO-a u blizini granica Rusije trenutno broji do 33 hiljade vojnika, oko 300 tenkova i više od 800 drugih oklopnih vozila, a u Nemačkoj će biti raspoređen štab za pomoć Ukrajini.

– Danas grupa snaga NATO-a na našim granicama broji do 33 hiljade ljudi, oko 300 tenkova i više od 800 drugih borbenih oklopnih vozila. U Nemačkoj će na bazi zajedničke komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u evropskoj zoni biti raspoređen štab Grupe za pomoć bezbednosti Ukrajine – rekao je Šojgu.

Ruski ministar je primetio i da NATO pojačava svoju aktivnost na Arktiku i priprema se za navodnu rusku agresiju.

– Upravo se odvija niz vojnih vežbi kombinovanih oružanih snaga NATO-a. U njima učestvuje do devedeset hiljada ljudi sa ciljem da uvežbaju odbijanje navodne ruske agresije. Alijansa pokušava da poveća aktivnost na Arktiku – zaključio je Šojgu.

1 COMMENT

  1. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here