EPA-EFE/MAHMOUD KHALED

Fudbalska reprezentacija Australije je pre samo tri meseca bila viđena kao siguran putnik na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Međutim, posle serije neočekivano loših rezultata, uključujući poraz od Japana, Sokerusi du došli u poziciju da ih samo obe pobede iz dve poslednje kvalifikacione utakmice vode direktno na Mundijal.

Prvi od dva presudna duela igraju večeras u na Stadionu Australija i sidnejskom Olimpik Parku, a rival je jedan od dva direktna konkurenta, selekcija Japana.

Pet dana kasnije, Sokerusi će igrati protiv lidera Grupe B Saudijske Arabije na gostujućem terenu u Džedi. Da sve bude još crnje po tim Ozija, oba meča moraće da odigraju bez najboljeg fudbalera državnog tima Toma Rogića.

Srbin iz Kanbere se poredio prošlog vikenda igrajući za Seltik i nije mogao da dođe na okupljanje reprezentacije.

Rogićev izostanak je samo vrhunac nevolja koje su snašle selektora Grema Arnolda.

Ni drugi kreator igre Eron Moj nije u ekipi jer je pozitivan na kovid, a isti razlog je iz stroja izbacio ofanzivca Džeksona Irvajna i rezervnog štopera Kaja Roulesa, pa će jedina alternativa standardnim starterima Milošu Degeneku i Trentu Sejnsburiju biti 37-godišnji veteran, kapiten Sidneja Aleks Vilkinson.

Arnold ne može da računa ni na Rajlija Mekgrira i Krega Gudvina, dok će prvi centarfor Sokerusa Džejmi Meklaren igrati samo protiv Japana. Naime, napadač Melburn Sitija i prvi strelac lige ne putuje u Saudijsku Arabiju jer je još ranije za taj dan zakazao venčanje?!
Zbog ove nesvakidašnje situacije, selektor je morao da pozove 34-godišnjeg Urugvajca Bruna Fornarolija iz Pert Glorija, koji je pre samo nekoliko meseci dobio australijsko državljanstvo.

– Arni nas je tako pripremio da smo svi spremni da se suočimo s bilo čim što nam se desi. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo nikada nisu lake, tako da i ovu situaciju doživljavamo kao “normalan dan na poslu”. Imamo dovoljno kvalitetnih igrača koji mogu da obave zadatak – s neskrivenim optimizmom poručio je vezista Denis Dženro.

Od igrača srpskog porekla u prvih 11 biće Miloš Degenek, dok će Deni Vuković biti rezerva standardnom čuvaru mreže Metu Rajanu.

Sokerusi samo sa svih šest bodova iz preostale dve utakmice mogu direktno na Mundijal, a u suprotnom će morati da igraju baraž – i to prvo protiv trećeplasiranog iz azijske Grupe A, što će verovatno biti Ujedinjeni Arapski Emirati, a zatim i sa petoplasiranim timom iz Južne Amerike.

Selektor kažnjen sa 25.000 dolara

Selektor Australije Grem Arnold nije mogao da vodi pripreme državnog tima za meč sa Japanom jer je prošlog četvrtka bio pozitivan na kovid, po drugi put za tri meseca.
Međutim, umesto da bude u kućnoj izolaciji, Arnold je viđen kako se sa suprugom šeta pored plaže Narabin na severu Sidneja i to bez maske na licu.
Selektora je “ocinkario” radijski voditelj Rej Hedli, koji je ovu vest saopštio u svojoj emisiji na 2GB radiju.
Fudbalska federacija Australije je kaznila Arnolda sa 25.000 dolara zbog kršenja kovid propisa, a novac je uplatila na račun Crvenog krsta.
Selektor je priznao grešku i izvinio se Savezu, reprezentaciji i celoj javnosti.

AZIJA – GRUPA B

Parovi 9. kola: Australija – Japan, Vijetnam – Oman, Kina – Saudijska Arabija.
Parovi 10. kola: Saudijska Arabija – Australija, Japan – Vijetnam, Oman – Kina.
1. S. Arabija 8 6 1 1 10:5 19
2. Japan 8 6 0 2 9:3 18
3. Australija 8 4 3 1 15:6 15
4. Oman 8 2 2 4 8:10 8
5. Kina 8 1 2 5 8:16 5
6. Vijetnam 8 1 0 7 7:17 3

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here