Twitter

Muška fudbalska reprezentacija Australije nalazi se pred ključnim utakmicama u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Večeras (8.10 po vremenu istočne obale) u Melburnu protiv Vijetnama i 1. februara u Muskatu protiv Omana, Sokerusi nemaju pravo na grešku ukoliko nameravaju da ostanu u ravnopravnoj trci sa Saudijskom Arabijom i Japanom za direktan plasman na Mundijal.
Pobede u narednim mečevima protiv dva autsajdera su imperativ za selekciju koju vodi Grem Arnold, a u toj misiji važni aduti Australije biće fudbaleri srpskog porekla. Nakon što je zbog povrede propustio novembarske mečeve protiv Saudijske Arabije (0:0) i Kine (1:1), u sastav državnog tima vraća se Tom Rogić.

Plejmejker škotskog Seltika ove sezone igra na visokom nivou i njegove kreatorske sposobnosti biće od ogromnog značaja za Sokeruse.

Poverenje selektora Arnolda s pravom očekuje i Miloš Degenek, naročito pošto je posle teške povrede Harija Sutara potrebno pouzdano rešenje na poziciji štopera. Kao pravi čovek zadatka, Degenek je protiv Saudijaca odigrao perfektnih 15 minuta na kraju meča i zaustavio opasne napade gostiju, nakon što je zamenio nesrećnog kolegu Sutara.
Degenek je na okupljanje došao rasterećen, pošto je posle raskida ugovora sa Crvenom zvezdom ekspresno pronašao novi klub. Beskompromisni defanzivac potpisao je za Kolumbus Kru, člana američke MLS lige.

Na listi od 25 pozvanih reprezentativaca je i iskusni golman Deni Vuković, koji je već duže vreme pouzdana zamena za prvog čuvara mreže i kapitena državnog tima Meta Rajana.
Inače, selektor Arnold je napravio čak deset promena u rosteru u odnosu na prethodna dva duela, a pored Rogića najznačajniji povratnik u reprezentaciju je još jedan vezni fudbaler Eron Moj. Poziv su dobili i debitanti Džoel King iz Sidneja, Kaj Rouls iz Marinersa i Marko Tilio iz Melburn Sitija.

Arnoldu sada ostaje samo da drži palčeve da niko od igrača neće biti pozitivan na kovid, s obzirom na to da dolaze iz svih krajeva sveta i ono što je sada najmanje potrebno Sokerusima su zdravstveni problemi u ekipi.

Na spisku selektora za mečeve s Vijetnamom i Omanom su – golmani: Met Rajan (Real Sosijedad), Deni Vuković (NEC Najmehen), Endi Redmejn (Sidnej). Odbrana: Aziz Behič (Gurenspor), Rajan Grant, Džoel King (Sidnej), Rajan Mekgauan (Kuvajt SC), Miloš Degenek (Kolumbus), Trent Sejnsburi (Kortrajk), Fran Karacic (Breša), Kaj Rouls (Mariners). Sredina terena: Konor Metkalf (Melburn Siti), Ajdin Hrustić (Ajntraht), Eron Moj (Šangaj Port), Džejms Džego (Aris), Tom Togić (Seltik), Džekson Itvajn (St. Pauli), Rajli Mekgri (Midlsbro). Napad: Brendon Borelo (Dinamo Drezden), Martin Bojl (Al Fajsali), Mičel Djuk (Okajama), Kreg Gudvin (Adelajd), Metju Leki, Džejmi Meklaren, Marco Tilio (Melburn Siti).

Gol Ninkovića posle osam meseci

Srpski fudbaler Miloš Ninković upisao je prvi gol ove sezone u A-ligi. As Sidneja je pogodio mrežu kad je bilo najptrebnije za njegovu ekipu, u derbiju protiv Viktorija u Melburnu. Ninkoviću je ovo bio prvi gol posle punih osam meseci. Vrsni plejmejker se poslednji put upisao u strelce još 24. aprila prošle godine, takođe na gostovanju kod Central Koust Marinersa. I tada je meč završen rezultatom 2:2.

GRUPA A
Parovi 7. kola: Australija – Vijetnam, Japan – Kina, Saudijska Arabija – Oman.
1. S. Arabija 6 5 1 0 9:3 16
2. Japan 6 4 0 2 5:3 12
3. Australija 6 3 2 1 9:4 11
4. Oman 6 2 1 3 6:7 7
5. Kina 6 1 2 3 7:11 5
6. Vijetnam 6 0 0 6 4:12 0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here