Solana: Ne menjati sporazum sa Iranom

0

"Sporazum je dobar. U principu ne mislim da su potrebne fundamentalne izmene", rekao je Solana na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU.

 

Iranska državna televizija javila je danas, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, da će Teheran u roku od 48 sati odgovoriti na predlog UN, ali da zahteva "ozbiljne izmene".

 

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner optužio je Iran da pokušava da odugovlači proces.

 

Bernar Kušner najavljuje moguće nove sankcije Iranu

 

"Irancima vreme ističe. Taj region je zapaljiv. To je eksplozivan krug i ne mislim da u takvom kontekstu Iran može igrati na vreme. Ovo je vrlo opasno", rekao je on, dodavši da će "ukoliko bude neophodno, a videće se do kraja godine, možda početi da se radi na uvođenju novih sankcija" Iranu.

 

Sporazum koji su 1. oktobra postigli Iran i šest najvećih svetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Nemačka i Velika Britanija – podrazumeva da Iran šalje nuklearno gorivo na obradu u inostranstvo da bi se ublažile "zapadne zabrinutosti" da ova zemlja pokušava da razvije nuklearno oružje.

 

Diplomate i evropski ministri sinoć su već na sastanku o tom pitanju zatražili od izvršnog tela EU da razmotri dodatne sankcije koje bi mogle da budu nametnute Iranu.

 

Prema Kušnerovoj oceni, dobro ciljane ekonomske sankcije verovatno bi imale najveći efekat.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here