EPA-EFE
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kojeg su pozvali na ozbiljne direktne pregovore sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, kao i na diplomatsko rešenje konflikta.

Kako se navodi u saopštenju koje je objavila nemačka vlada, Šolc i Makron su apelovali na Putina i da se pobrine za poboljšanje humanitarne situacije za civilno stanovništvo u Ukrajini.

Navodi se, da su u razgovoru čuli da će ratni zarobljenici biti tretirani u skladu sa međunarodnim pravom, posebno Ženevskom konvencijom, i da će biti osiguran pristup predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Šolc i Makron su sa Putinom razgovarali i o globalnoj situaciji u snabdevanju namirnicama, koja je poremećena usled ruske agresije.

Putin je, kako se navodi u saopštenju iz Berlina, obećao da će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, posebno morskim putem.

Takođe, Putin je, kako stoji u saopštenju, obećao omogućavanje otvaranja minskog pojasa, koje je postavljeno da bi se zaštitile ukrajinske luke, kao i da to neće iskoristiti na ofanzivno delovanje.

Makron, Šolc i Putin saglasni su o ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u postizanju i sprovođenju mogućeg dogovora za rešavanje konflikta.

Portparol nemačke vlade Štefan Hebeštrajt preneo je da je razgovor održan na inicijativu Makrona i Šolca i da je trajao 80 minuta.

Dodao je da su kancelar i predsednik Francuske insistirali na hitnom primirju i povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

1 COMMENT

  1. A jel onaj SFRJ pozvan? On bi sigurno resio slucaj ( Call of Duty herojcina i junacina)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here