EPA/Neil Hall
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je vreme da se u regionu prevaziđu konflikti koji predugo traju, kao i da nedavni događaji u selu Banjska na severu KiM to pokazuju.

“Moramo da se vratimo i implementaciji dogovorenih sporazuma”, rekao je Šolc na otvaranju samita Berlinski proces u Tirani.

On je istakao da je Berlinski proces najbolji instrument za saradnju i integraciju Zapadnog Balkana, kao i da je saradnja zemalja potrebnija nego ikada.

“Ne samo zbog dešavanja u Ukrajini, ima novih teških situacija nedaleko od nas poput napada Hamasa u Izraelu”, rekao je on.

Dodao je da bi trebalo da se skoncentrišemo na inregracije i dalji proces proširenja i istakao da će tri sporazuma koji će biti potpisani tokom samita imati veoma konkretan uticaj na život građana.

Šolc je posebno istakao sporazum o slobodi kretanja po kome će biti moguće putovanje građana samo uz ličnu kartu, kao i sporazum o ujednačenom tržištu koji će, istakao je, zemlje zapadnog Balkana približiti standardima Evropske unije.

“To je ono za šta se zalaže Berlinski proces”, rekao je Šolc.

2 COMMENTS

  1. Solz tebi bi bilo bolje da gledas svoja posla jel ti je u zemnji raskol. Kad Srbiji vratite Kosovo i odvedete Albance u Nemacku kad su vam toliko dragi onda mozes da pricas sta zelis.

  2. “Sloboda kretanja” dok Albanske paravojne formacije na Kosovu i Metohiji dužu betonske zidove na putevima oko Leposavića ??? Gospodin Šolc (gubitnik na lokalnim izborima u Nemačkoj) je ili blesav ili bezobrazan !!! U svakom slučaju sebi daje mnogo više važnosti nego što je realno ima !!! Srbi neće pristati na granice na Balkanu iz perioada 1941-1945 – to Nemcima mora biti jasno !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here