EPA/Julien Warnand
Ursula fon der Lajen

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da veruje da će odluke o najvišim pozicijama u Evropskoj uniji (EU) biti donete vrlo brzo, uključujući i reizbor Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije (EK).

– Sada će se vrlo brzo donositi odluke o najvažnijim pozicijama koje treba da budu popunjene da bi EU mogla da radi – rekao je Šolc u intervjuu za medije kompanije Aksel Špringer, a prenosi Politiko.

Šolc, koji nije javno podržao Fon der Lajen, rekao je da “postoje sve naznake” da će ona moći da dobije drugi mandat na mestu predsednice EK.

– Kao što znate, vlada koju ja predvodim je to omogućila sopstvenim koalicionim dogovorom – istakao je Šolc.

Nemački kancelar je dodao da je veoma važno za budućeg predsednika EK da može da se osloni na tradicionalne demokratske stranke u Evropskom parlametu (EP), odnosno na konzervativce iz Evropske narodne partije, kao i na socijaldemokrate i liberale.

Lideri EU okupljaju se u ponedeljak u Briselu na neformalnom samitu kako bi razgovarali o najvišim pozicijama u Uniji, navodi Politiko.

Portal dodaje da, ako lideri EU na sastanku Evropskog saveta koji se održava 27. i 28. juna, odluče da Fon der Lajen daju drugi mandat, poslanici EP bi o njenom izboru mogli da glasaju već od 18. jula.

U EP njoj bi bila potrebna podrška 361 poslanika od ukupnih 720.

1 COMMENT

 1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here