EPA/Clemens Bilan
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je sve veće zahteve za novim naoružanjem za Ukrajinu i još jednom odbacio ideju o isporukama lovaca.

– U Nemačkoj, čim se donese neka odluka, počinju nove debate. Kada se tako nešto dešava, onda to nije ozbiljno, to potkopava poverenje građana u odluke vlade – rekao je Šolc u intervjuu nemačkom listu “Tagešpigel”.

On nije pojasnio čije zahteve ima u vidu, nemačke ili zahteve stranih političara. Prema njegovim rečima, Ukrajina traži sve više naoružanja.

Nemački kancelar je rekao da se ozbiljno odnosi prema zakletvi koju je dao i da mora da učini sve da se događaji u Ukrajini ne pretvore u sukob između Rusije i NATO.

– Mi ne pratimo one koji gotovo olako preporučuju Nemačkoj da ide napred. Uvek delujemo u skladu sa međunarodnom koordinacijom. Svaka druga odluka bi bila neodgovorna i povećala bi rizik od eskalacije – dodao je Šolc.

Nakon što je Nemačka ove nedelje objavila da je spremna da Ukrajini isporuči tenkove, od Berlina su odmah tražili novo naoružanje. Bivši ambasador Ukrajine u Berlinu, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik je izjavio da su im potrebni lovci. Šolc je taj zahtev odbio.

Nemačka je ranije objavila da je Ukrajini isporučila haubice, pešadijska borbena vozila, protivvazduhoplovne sisteme i tenkove, među kojima i 14 tenkova “leopard 2”.

1 COMMENT

  1. Čovek koji Srbima kaže “priznajte Kosovo” očigledno nije u vinkli – a takav vodi najjaču zemlju u EU ! Teško Evropljanima !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here