EPA/Clemens Bilan
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da se snažno zalaže za ubrzanje procesa ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Šolc navodi da svako ko se nada članstvu u EU treba da bude svestan da to nije geopolitička odluka, već proces vezan za konkretne reformske korake.

– Sećamo se, pre više od 20 godina u Solunu, državama Zapadnog Balkana je ponuđeno članstvo u EU i nismo daleko otišli. Stoga je važno da je sada stvoren novi trenutak i da postignemo napredak u brojnim pitanjima koja se nameću – rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom u Ljubljani.

Šolc se osvrnuo na rešavanje bilateralnih sukoba, koji predstavljaju prepreku članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

– To se, na primer, odnosi na pitanje kako oživeti proces sa Severnom Makedonijom, a da nas ne ometaju sporovi zemalja članica. To se odnosi i na pitanje odnosa Srbije i Kosova, naravno i na pitanje kako se odnositi prema Bosni i Hercegovini – dodao je Šolc.

On je takođe ocenio da je Berlinski proces, koji je kreirala njegova prethodnica Angela Merkel, potvrđen kao instrument za jačanje konkretne saradnje na Zapadnom Balkanu i dodao da će se ta saradnja intenzivirati kako bi se postigao napredak u pitanjima o kojima se govori.

6 COMMENTS

  1. Moj Narode Srbiji nije potrebna EU vec su pukli ovde unutar EU potpuni kolaps kriza situacija na korak eskalacija unutar EU. Iako zivim 55 godina u EU mnogima je povratak u Otazbinu vise nemoguc radi Porodica ali zato cuvajte vasu Slobodu i nezavisnost.

  2. Maki:NE u EU. 25 godina nas lazu. Bugarska, Rumunija, i ostale članice Eu koje su bile gore od nas su vec 20godina članice Eu a nas i dalje zezaju radi nekih sitnica a njih su preko primili zato Ne u EU.

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here