MN Press
Sonja Vasić

Ono što su Aleksandar Saša Đorđević, Dejan Bodiroga ili Miloš Teodosić predstavljali u srpskoj muškoj košarci minulih decenija, to je Sonja Vasić, devojačko Petrović, kod dama. Simbol jedne generacije, koja je vratila naše devojke na krov Evrope i sveta posle mnogo sušnih godina. Lider, kapiten, strelac… Sonja je obojila našu “kraljicu igara” na mnogo načina. I, ne samo našu! Pre nekoliko dana postala je prva dama koja je dobila prestižnu nagradu “Legacdž”. U pitanju je priznanje za celokupno nasleđe koje je ostavila igrajući elitno takmičenje.

– Zahvalna sam i počastvovana što sam ovde sa najboljim košarkašicama u Evropi. Poseban je osećaj dobiti ovu nagradu, a naročito jer ima puno legendi koje to zaslužuju. Toliko sadašnjih igračica me oduševljava. Evroliga je raznolika, dovodi talente iz celog sveta. Mnogo zvezda je u toj eliti, pa mlade devojke imaju na koga da se ugledaju – rekla je Sonja, kojoj je priznanje uručio Horhe Garbahosa, prvi čovek FIBA Evrope.

Sonja je rođena 18. februara 1989. u košarkaškoj porodici. Njen otac Rade Petrović, poznatiji kao Rade Fleka, bio je legendarni sudija u Jugoslaviji, kasnije dugogodišnji generalni sekretar KSJ. Karijeru je počela u Crvenoj zvezdi, gde je kao devojčica nagovestila ogroman potencijal, koji su brzo primetili najveći evropski klubovi. Već sa 17 godina preselila se u Barselonu i to je bio početak veličanstvene karijere, prožete mnogobrojnom trofejima i individualnim postignućima. U tri navrata je bila klupska šampionka Evrope, dva puta sa moskovskim Spartakom i jednom sa USK iz Praga. Takođe, tri puta je bila uvrštena u idealnu petorku Evrolige. U evro-eliti je igrala 198 puta i svrstala se u top 20 po broju poena (2.119). Sonjin kvalitet je primećen i “preko bare”, gde je Vasićeva nosila dresove Čikaga i Feniksa.

Posebna stavka u njenom “si-viju” su briljantne partije u dresu reprezentacije. Pamte se zlata sa EP 2015. i 2021, kada je bila MVP. Ipak, nije sve išlo glatko. Put ka zvezdama bio je posut trnjem, u jednom trenutku je razmišljala i da prekine karijeru! Bilo je to 2007, i to ubrzo prosle proglašenja za najbolju mladu košarkašicu starog kontinenta. Prolazila je kroz pakao teških povreda, ali uz podršku porodice, prijatelja i veliku motivaciju, vedrog duha i čistog karaktera uspela je da prevaziđe izazove i ostvari ciljeve. Košarkaški put je okončala 2021, po mnogima prerano, ali ona kaže:

– Moja želja uvek je bila da odem pod svojim uslovima dok sam na vrhuncu, a ne zato što sam prinuđena!

Sonja je u skladnom braku sa veslačem, olimpijcem Milošem, a kao kruna ljubavi 2022. na svet je došla ćerka Teodora. Trenutno obavlja funkciju sportskog direktora Olimpijskog komiteta Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here