EPA/Olivier Hoslet
Džordž Soroš

Američki investitor i milijarder Džordž Soroš proslavio je 90 rođendan u, kako je naveo, “najgoroj krizi u njegovom životu nakon Drugog svetskog rata”.

– Mi smo u krizi, najgoroj krizi u mom životu nakon Drugog svetskog rata. Opisao bih je kao revolucionarni trenutak kad je raspon mogućnosti puno veći nego u normalnim vremenima. Ono što je nepojmljivo u normalno vreme postaje ne samo normalno, nego se stvarno događa. Ljudi su dezorijentisani i prestrašeni. Rade stvari koje su loše za njih i loše za svet – naveo je Soroš za italijansku „Republiku“.

On smatra da je Evropa jako ranjiva, puno više od SAD. SAD su jedna od najdugovečnijih demokratija u istoriji. Ali, čak i u SAD, prevarant poput Donalda Trampa može biti izabrani predsednik i podrivati demokratiju iznutra.

– Ali u SAD-u imate dugu tradiciju provera, ravnoteže i uspostavljenih pravila. A iznad svega imate Ustav. Tako da sam uveren da će se pokazati da je Tramp prelazni fenomen koji će, nadam se, otići u novembru. Ali on je i dalje jako opasan, bori se za vlastiti život i učiniće sve kako bi ostao na vlasti, jer je povredio Ustav na puno različitih načina, a ako izgubi na predsedničkim izborima, smatraće se odgovornim. Ali Evropska unija je puno ranjivija, jer je nekompletna unija. I ima puno neprijatelja, unutrašnjih i spoljnih – ocenio je Soroš.

Povodom odluke EU da odobri fond od 750 milijardi evra za oporavak kaže da je EU napravila vrlo važan pozitivan korak prema svom obavezivanju da pozajme novac s tržišta u puno većoj količini nego ikada pre.

Ali, kako je dodao, nakon toga je nekoliko zemalja, takozvana „Štedljiva petorka“ – Holandija, Austrija, Švedska, Danska i Finska – uspelo smanjiti efekat postignutog sporazuma.

– Tragedija je u tome što su te zemlje u osnovi proevropske, ali su vrlo sebične. I jako su štedljive. I, prvo su dovele do sporazuma koji će se pokazati neodgovarajućim. Smanjenje planova za klimatske promene i politiku odbrane posebno je razočaravajuće. Drugo, žele biti sigurni da se novac pravilno troši. To stvara probleme južnim zemljama koje su najjače pogođene virusom – rekao je Soroš, prenosi portal „Biz lajf“.

1 COMMENT

  1. Да си нормалан као остали људи и да не поткопаваш цео свет својим невладиним организацијама и не гураш људски род у конфликте и ратове сад би свој метузалемски рођендан рођендан славио у миру и благостању,како је сада стање сада мораћеш да чекаш до свог 130. или 140. рођендана да се стабилизује ситуација коју си закувао…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here