Tanjug/AP
Džordž Soroš

Američki investitor Džordž Soroš predao je kontrolu nad svojim fondacijama svom sinu Aleksandru – koji je pak jasno stavio do znanja da je jedan od njegovih najvažnijih zadataka borba protiv mogućeg reizbora Trampa.

Američki milijarder Džordž Soroš će svoju poslovnu imperiju preneti na sina Aleksandra (37). To su obojica izjavili u intervjuu za “Volstrit džurnal” (WSJ).

Soroševe aktivnosti uključuju i njegovu nevladinu organizaciju Fondacija za otvoreno društvo (OSF). Ta fondacija daje oko 1,5 milijardi dolara godišnje grupama koje unapređuju ljudska prava i demokratiju širom sveta, navodi se na njenom sajtu.

Prema pisanju WSJ, upravni odbor OSF je još u decembru izabrao Aleksandra Soroša za predsednika.

Sin hoće više da se koncentriše na SAD

Aleksander Soroš je rekao da je jedna od njegovih najvažnijih namera borba protiv reizbora bivšeg predsednika Donalda Trampa.

– Voleo bih da novac ne igra tako veliku ulogu u politici, ali dokle god to čini druga strana, i mi to moramo da radimo – rekao je Aleksander Soroš za “Volstrit džurnal”.

Pod njegovim rukovodstvom Fondacija za otovreno društvo će podržavati demokratije i ličnosti na političkoj levici u Sjedinjenim Državama. Ali takođe želi da radi na drugim pitanjima kao što su prava na abortus i rodna ravnopravnost i promoviše programe koji podstiču Latinoamerikance i Afroamerikance da učestvuju na izborima.

Aleksander Soroš Takođe želi da se više od svog oca angažuje u Sjedinjenim Državama.

– Moramo da bude patriotskiji i inkluzivniji – rekao je on. “Samo zato što neko glasa za Trampa ne čini ga izgubljenim ili rasistom”. On sam je “političniji” od svog oca, smatra Aleksander Soroš – jedan od najvećih donatora američkih demokrata.

Kako je Soroš stekao slavu

Džordž Soroš, rođen 12. avgusta 1930. u Mađarskoj, obogatio se kao finansijski stručnjak i menadžer hedž fondova 1970-ih i 1980-ih. Kao neprijatelj mnogih populista i kao Jevrej, Soroš je česta meta antisemitskih napada.

Proslavio se 1992. opkladom od više milijardi dolara u odnosu na britansku funtu: smatrao je da je valuta precenjena i na kraju, prema procenama, od toga zaradio oko milijardu dolara.

Prema trenutnim informacijama “Forbsa”, njegovo privatno bogatstvo vredi 6,7 milijardi dolara, a 2011. pretvorio je svoj hedž fond “Soros Fund Management” u porodičnu kancelariju. Prema podacima “Blumberga”, porodična kancelarija “Soros Capital Management” je u maju 2022. upravljala investicijama vrednim 28 milijardi dolara, uključujući OSF.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here