Tanjug
Kosovske bezbednosne snage

Analitičar Nedžmedin Spahiu je upozorio da, ukoliko Beograd i Priština ne postignu konačan sporazum pre marta, postoji opasnost od rata.

Spahiu je rekao da ovaj rat može da izbije jer obe strane žele da pokažu dominaciju nad severom Kosova, a Zapad bi mogao da ih pusti da se sukobe ukoliko vidi da ne postižu dogovor.

– Rizik od rata između Kosova i Srbije nije izbegnut. Analizirajmo još jednom francusko-nemački plan koji SAD i EU uzimaju kao osnovu. To je kompromis u kojem će Srbija priznati Kosovo u zamenu za veću autonomiju kosovskih Srba od one koju predviđaju Ahtisarijev plan i ustav Kosova. Ali koliki će biti nivo ove autonomije, o tome se priča već 12 godina. Gde će se nagodba završiti zavisi od situacije na terenu, pa rizikujemo da uđemo u rat jer svaka strana želi da pokaže da dominira severom – kaže Spahiu i dodaje:

– Da bi pokazao da dominira severom, Vučić je povukao Srbe iz institucija Kosova, Aljbin Kurti je dokazao da i pored barikada i drugih problema, vlada Kosova može da održava granicu i kontroliše granične tačke. Mislim da je to bilo samo primirje koje su posredovali Amerikanci, ali ovo primirje ne znači da može trajati beskonačno. Ako strane postignu kompromis pre marta, onda se može izbeći rat, ali ako Zapad vidi da strane ne idu tako daleko, pustiće ih da se sukobe – naveo je on.

Prema njegovim rečima, kada govorimo o kosovsko-srpskom sukobu, govorimo o svim delovima Kosova, uključujući i mogućnost da Priština bude napadnuta.

– Ako SAD vide da Srbija ne želi da se preda i odustane od Rusije, onda Amerikanci mogu dozvoliti Srbiji da napravi grešku ulaskom na Kosovo kako bi imali izgovor da nasilno napadnu Beograd. Ali ne znamo da li će se Beograd upustiti u takvu avanturu. Srbija ne prihvata francusko-nemački plan i verujem da će, ako ga ne prihvati, doći do rata – istakao je Spahiu.

7 COMMENTS

  1. Pa upravu je. Do rata mora da dodje posto je Kosovo srce Srbije i strane baze nam nisu potrebne na Srpskoj teritoriji. Pitanje je samo kad ce rat doci i kad ce Skiptari pobeci za Albaniju.

  2. Rezolucija 1244 UN
    Je međunarodno priznat dokument.
    On kaže KiM je teritorija Srbije
    To potvrđuje i Kumanovski sporazum.
    Ako hoćete vi albanci silom da is tjerate Srbe
    Dobit ćete adekvatan odgovor,
    Ovog puta Bože☦️Pomozi bit će konačno rešeno na bojnom polju ,
    Ali vi ćete ako se oko 10 miliona Srba pita otići iz Srbije za sva vremena ,
    I gradimo zid (Kineski Zid) na granici sa albanijom
    Da Bože☦️Pomozi
    Nikad ne kročite u Srbiju
    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

  3. Pitanje, ko zeli da ide u ” taj Rat” , pali nas NATO , EU, i SAD….

    a samo da znate, ako dodje do Rata, onda imah samo , napred i pobeda , sa veomah velikim gubicima…..

    Ili gubitak, sa jos vecim gubicima…

    Odlucite Pametno.

    Za mene bi i bilo cak i ok resenje Kipar…….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here