EPA/Valdrin Xhemaj

Analitičar Nedžmedin Spahiu rekao je da Albanija nije izrazila interesovanje da pripoji Kosovo, a još manje albanski premijer Edi Rama.

Spahiu je za KTV rekao da Kosovo i Albanija ne mogu dobro da se razumeju jer nisu imali iste vladare i lidere.

– Ne možemo dobro da se slažemo sa Albanijom jer ne razmišljamo isto, nismo iskuslili vladavinu Envera Hodže a oni nisu iskusili ni Rankovićevu ni Miloševićevu vladavinu. U trenutku kada Kosovo bude priznato kao nacija, ono može da promeni ime i da se zove Republika Dardanija, odnosno Republika Severna Albanija. Na Kosovu su nacija kosovski Albanci. Drugi imaju status zajednica, ali u budućnosti mogu da se integrišu i postanu deo nacije – izjavio je Spahiu.

Spahiu dodaje “da je Kosovo nacija samo po sebi jer poseduje državu”.

– Etnička pripadnost je jednostavan pojam, percepcija porekla i ako ste Albanac, to nema nikakve veze sa tim gde živite. Ali nacija je složeniji pojam, koji ima veze sa sposobnošću stvaranja i izgradnje države. Onog trenutka kada uspete da stvorite tu državu, ona postaje nacija. Nezavisna i suverena država je sinonim za naciju. Država je dokaz da ste narod – rekao je on.

Spahiu je naveo da je u Skupštini Prizrena 8. i 10. jula 1945. odlučeno da se Kosovo odvoji od Albanije i pripoji Srbiji. Od toga dana je, po njegovim rečima, počeo da cirkuliše srpski dinar i podela Kosova je izazvala sukobe u Albaniji.

Spahiu je dodao i da Kosovo može i treba da promeni himnu.

– Možemo da promenimo i himnu. Javno predlažem da se to promeni, da postane “Kur kara kostrimi na Kosovu” jer se uklapa u naš koncept. Parlament sa dve trećine može da promeni himnu. Potrebna nam je himna koja bolje odgovara našem mentalnom konstruktu. Tvorac kosovske nacije je Ibrahim Rugova, on je imao politički pokret u svojim rukama – rekao je on.

1 COMMENT

  1. Znači sledeća albanska država je u Švajcarskoj gde Albanci žive u velikom broju kao etnička grupa, ali pošto su “nacija” na Kosovu, mogu da naprave i švajcarsku varijantu te iste “nacije” koja se razlikuje od albanske nacije koja živi u Albaniji, kao i varijante crnogorske “nacije” albanaca, makedonske “nacije ” albanaca …ko je ovde lud, a ko zbunjen ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here