pixabay.com

Jedna od najvećih australijskih banaka, ANZ, ipak je dobila zeleno svetlo za realizaciju predložene kupovine akviziciju bankarskog ogranka Sankorpa za sumu od 4,9 milijardi dolara.

ANZ je u utorak dobio veliku pravnu pobedu u žalbenom postupku, pošto je Australijski tribunal za konkurenciju poništio avgustovsku odluku Australijske organizacije za zaštitu konkurencije i potrošača (ACCC) kojom je odbijeno spajanje dve moćne banke.

– Tribunal je zadovoljan dokazima koji pokazuju da predložena akvizicija predstavlja neto javnu korist – rekao je zamenik predsednika tribunala Džon Hejli.

ACCC je prvobitno odbila zahtev ANZ za preuzimanje Sankorpa 2023. godine, navodeći kao razlog „zabrinutost zbog dominacije četiri velike banke na tržištu“.

Zamenik predsednika ACCC-a Mik Kiog upozorio je tada da bi smanjenje konkurencije na bankarskom tržištu dovelo do toga da potrošači dobijaju lošiju ponudu.

– Ova bankarska tržišta su kritična za mnoge vlasnike nekretnina, a posebno za preduzeća iz Kvinslenda i za farmere – rekao je Kiog.

S druge strane, izvršni direktor ANZ-a Šejn Eliot je posle prošlogodišnjeg „blokade“ spajanja dve banke tvrdio da će ova akvizicija zapravo „poboljšati konkurenciju i koristiti potrošačima“.

Prva reakcija berze bila je takva da su akcije ANZ-a posle odluke Tribunala pale za 2,2 odsto, dok su akcije Sankorpa skočile za više od šest procenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here