Tanjug/AP
Pedro Sančez i Aleksandar Vučić

Španski premijer Pedro Sančez poručio je večeras, nakon sastanka sa predsednikom Vučićem da Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova, i da će biti uvek uz nju u odbrani principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvreniteata, za koji se zalažu obe države.

Sančez je uz to dodao da Srbija treba da postane punopravna članica EU i da će Španija uvek biti uz nju naputu evropskih integracija.

– Španija i Srbija jesu zemlje prijatelji odavno, vezuju nas mnoge stvari, kao potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suvrenitet naših država – istakao je Sančez.

Naglasio je da zato Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova i poručio da će Španija uvek biti uz Srbiju u odbrani tih principa.

Sančez je dodao da se Španija zalaže da razgovorom treba rešiti probleme između dve strane, ali da svakako mora poštovati teritorijalni integritet.

Sančez je podsetio na konferenciji za medije da je Srbija na evropskom putu još od 2002. godine i poručio da naša zemlja uvek može da računa na podršku Španije.

– Politički odnosi Španije i Srbije su fantastični i ubeđen sam da i ekonomski i trgovinski odnosi mogu da dođu na taj nivo – istakao je Sančez.

Kaže da je poboljšana trgovina između dve zemlje u poslednjih pet godina, ali da treba i dalje da raste.

– Imamo španske firme koje rade ovde, a i veliki broj novih će tek doći u Srbiju – naveo je španski premijer i dodao da će zbog toga u oktobru u Beogradu biti organizovan srpsko-španski poslovni forum.

Kazao je da će biti pripremljeno i potpisivanje bilateralnog sporazuma u oblasti ekonomije između dve zemlje.ahvalio je predsedniku Vučiću na velikom i divnom prijemu i dodao da će preneti njegove pozdrave kralju Španije.

Istakao je da su i on i Vučić veliki fanovi košarke i da je u razgovoru sa Vučićem izrazio divljenje prema srpskom košarkašu Nikoli Jokiću.

Sančez je rekao da njegov put po zemljama Zapadnog Balkana predstavlja obećanje Španije regionu ZB da će biti deo Evrope i istakao da ZB i jeste deo Evrope i blizak bez obzira na geografsku udaljenost.

Kaže da je u februaru pred rat u Ukrajini Vučić u razgovoru sa njim u Španiji rekao da postoji velika verovatnoća da će početi konflikt, što se i dogodilo.

Sančez je rekao da je oružani konflikt u Evropi doneo veliku patnju građanima u Ukrajini.

– I ja i predsednik Vučić želimo da se mir uspostavi – istakao je Sančez.

Kazao je da je taj rat uticao da se povećaju cene energenata zbog čega građani imaju probleme, kao i da postoje problemi sa prehrambenim proizvodima zbog žitarica i drugi.

– Ovo je ključna poruka za Vladu Srbije: rat je podstakao jedno razmišljanje – šta je to Evropa i ko su to Evropljani – poručio je on.

Dodaje da je EU otvorila novo poglavlje proširenja i otvorila vrata za zemlja na istoku Evrope, ali na ZB.

– I dalje podržavamo ovaj proces pristupanja, jer ste vi deo Evrope i težite da postanete deo naše zajednice i da zajedno delimo naš prosperitet – naveo je on.

Podsetio je da je Španija postala članica evropske zajednice 1986. godine i poručio da će ta zemlja postati Srbiji da postane članica EU.

– Dragi prijatelji, hvala što ste nas primili. Nastavićemo da sarađujemo, naročito tokom predsedništva Španije EU u drugom semestru naredne godine i nastavićemo da radimo tako intenzivno kao i do sada zarad dobrobiti naše dve zemlje, za mir i veliku evropsku familiju čiji smo svi deo – poručio je Sančez.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here