EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Španija će preuzeti predsedavanje Savetom Evropske unije od 1. jula 2023, a pojedini kosovski političari izražavaju sumnju u napredak Kosova u evrointegracijama za vreme predsedavanja Španije, piše Gazeta Blic.

Kako navode, druga polovina godine će biti izazovna za put evropskih integracija Kosova. Nepriznavanje Španije i najnovija politička dešavanja na Kosovu, gde se takođe pominje sprovođenje niza mera od strane EU, može zaustaviti proces integracije Kosova.

Međutim, u Pokretu Samoopredeljenje ne očekuju da će se pristup EU Kosovu promeniti tokom španskog predsedavanja.

“Španija treba da ima fer pristup…”

Zamenica predsednika Samoopredeljenja, ujedno i članica Komiteta za spoljne poslove i dijasporu, Fitore Pacoli kaže da Španija treba da ima fer pristup Kosovu, uprkos tome što ne priznaje njegovu nezavisnost.

– Ako je pristup fer prema svakoj zemlji koja se prijavila za članstvo u Evropskoj uniji, onda pristup mora biti u skladu sa poslom koji ta država obavlja. Dakle, ako Kosovo aktivno radi na uspostavljanju reda i zakona, jačanju pravosudnog sistema, što više nezavisnosti i produbljivanju demokratije, onda nema logike da ponašanje Španije bude drugačije, uprkos činjenici da Španija ne priznaje Kosovo – rekla je ona.

Pacoli navodi da već postoji dogovor da Kosovo ide napred u procesima ka Evropskoj uniji i da ne može biti blokirano u svojim obavezama.

– Još govorimo o tome da zavisi kako će Španija pristupiti trenutku kada preuzme predsedavanje, ali ako je pristup svakoj zemlji ispravan, onda je Kosovo u najboljoj poziciji u regionu da napreduje dalje u evropskim integracijama – kaže poslanica vladajuće većine.

“Sve može da se očekuje od Španije…”

Rezarta Krasnići, šefica Komisije za evropske integracije, skeptična je u pogledu napretka Kosova u španskom predsedništvu. Poslanica Demokratske Lige Kosova da Španija ima agresivan pristup prema Kosovu, pa se od nje može očekivati sve, posebno u aktuelnoj polarizacija između Kosova i EU.

– Sve može da se očekuje od Španije, ali i od drugih zemalja koje nisu priznale Kosovo. Vi znate da Španija ne priznaje Kosovo… Mi nemamo lobiranje, jer ova vlada nema strategiju, nema plan u međunarodnoj areni. Kao predsednik Komisije za evropske integracije, svaki put sam učestvovala u svakom predsedavanju, i ovaj put nas je sve pozvao jedan od predsednika komisije u Španiji, ali je naš sastanak odložen zbog tamošnjih izbora. Ipak se nadam i verujem da će premijer Kurti sesti i razgovarati sa EU i SAD da Kosovu ne uvedu sankcije”, kaže ona.

Stručnjak za međunarodne odnose Dorajet Imeri kaže da će Španija nastaviti da ima kolebljiv odnos prema Kosovu i tokom predsedavanja Savetom EU. On, međutim, dodaje da ne može doći do neke veće promene u pravcu Evropske unije prema Kosovu tokom njenog predsedavanja.

– Španija je jedna od zemalja koje ne priznaju Kosovo, a i dalje ostaje jedna od najkritičnijih zemalja po pitanju nezavisnosti Kosova. Naravno, poznato je da ima interne brige, ali kosovska diplomatija mora da odigra svoju ulogu da pokaže da su to dva različita slučaja… Španija će i dalje imati neodlučan stav, ali kao predsedavajuća EU neće se ponašati baš kao što se ponaša, moraće da se uskladi sa spoljnom politikom EU. Dakle, ne očekujem radikalnu promenu kursa, a nije da očekujem bilo kakvu vanredno pozitivnu promenu u odnosu na Kosovo – navodi on.

Dodaje da će stav Španije donekle uticati na stav koji će imati kao predsedavajuća, alii da su to su odvojeni procesi.

– Španija će na tom mestui ipak govoriti u ime EU, pošto Unija nema veliki konsenzus po ovom pitanju, ne očekujem značajnu promenu u pristupu EU u narednih šest meseci ove godine – naglašava Imeri.

2 COMMENTS

  1. “Zabrinutost” imate vi u Prištini više sreće nego pameti, ceo vek nešto muljate, čemu li se nadate kukavci!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here